Det akademiska hantverket

Jag gillar böcker om det akademiska hantverket och brukar bläddra igenom eller läsa ett kapitel då och då i Writing for social scientists: How to start and finish your thesis, book, or article (som jag skrivit om flera gånger genom åren här på DPT) av Howard S. Becker, densammes Tricks of the trade: How to think about your research while you’re doing it eller History in practice av Ludmilla Jordanova. Forskning är ett hantverk och vi måste understundom (vilket ord!) reflektera över vad det är vi gör.

En ny bekantskap i genren är Alf Rehns The scholar’s progress: Essays on academic life and survival. Boken publicerades 2006, men för en tid sedan blev den fritt tillgänglig för nerladdning här (pdf). Intressant läsning!

Det här inlägget postades i att skriva. Bokmärk permalänken.

1 svar på Det akademiska hantverket

  1. Karin skriver:

    Tack för lästipset! Jag gillade särskilt hans inledande budord, det är sådant man kan återvända till ibland när forskarvardagen känns hård. Budorden liknade på sätt och vis en fråga jag fick av en kollega en gång (som jobbade i utlandet vilket jag tror har med saken att göra): vilken slags historiker vill du bli? En alldeles underbar fråga som gav mig luft under vingarna. När jag ställde den till andra på jobbet svarade de att den frågan väl var irrelevant, för det enda som är intressant är vilken slags historiker man har råd att bli. Jag ska befordra Alf Rehn till dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.