Läsning

Läste ut Henrika Tandefelt, Konsten att härska: Gustaf III inför sina undersåtar; likt Peter Burkes The Fabrication of Louis XIV, är det en studie av retorikens användning i det politiska livet. Istället för att analysera bort ”det ytliga”, fokuserar den istället på det förment ytliga för att förstå en tids politiska kultur.

Den senaste tidens kulturella vändning inom historieforskningen, parat med ett ökande intresse för mediala representationsformer inom historievetenskaperna, gör det här till en ansats som väl inte direkt får alla nutida historiker att sätta frukostkaffet i vrångstrupen (för det kanske det istället hade behövts en mer Braudelinspirerad ansats); men det finns inget egenvärde i chockverkan och det återstår mycket att göra i den här kulturhistoriska genren. Tandefelts studie är intressant, inte minst för att den understryker betydelsen av retorik för att förstå politiken.

Tandefelts bok bygger på en doktorsavhandling vid Helsingfors universitet som finns tillgänglig på nätet.

Jag försöker på min fritid – vad är egentligen fritid och arbetstid för en akademiker, förresten ? – läsa arbeten utanför de områden jag forskar och undervisar inom och Tandefelts bok var ett gott val i den kategorin. Andra böcker av samma typ som jag hållt på med de senaste månaderna inkluderar Niall Ferguson Empire (har snart läst ut den och är nöjd med en bok som säkert retar upp några med sitt val av ett icke-svartvitt perspektiv på det brittiska imperiet); Stephen Greenblatt, Renaissance Self-Fashioning: From More to Shakespeare (har kommit ett par kapitel in i den här klassikern; gillar idén men den är stundtals lite pratig); Robin Lane Fox, The Classical World (har jag precis påbörjat, verkar ärligt talat lite tråkig, men den kanske tar sig).

Sen har jag en backlog TLS som jag måste ta mig igenom. Jag klagar inte. Jag njuter.

Det här inlägget postades i Böcker, Historia. Bokmärk permalänken.

2 svar på Läsning

  1. Henrika Tandefelt skriver:

    Hej Gustav! Jag gläder mig åt att på webben stöta på en läsare som jag inte känner från förut. Jätte roligt att du skriver om min bok i din blog!
    Vänliga hälsningar från Helsingfors,
    Henrika T-lt

  2. Gustav skriver:

    Hej Henrika, och tack för kommentaren, kul att du hittade hit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.