Agnotologi: kulturell produktion av ignorans

The point is to develop a taxonomy of understandings and uses of ignorance, but also tools for understanding how and why diverse forms of knowledge do not or did not “come to be” or are delayed or neglected at different points in history.

För länge sen bloggade jag ett CFP på tematiken agnotology – the cultural production of ignorance, ett ämne som kanske känns minst lika eller mer relevant i delar av dagens värld än det där det-finns-lekmannaexpertis-lite-här-och-var-som-är-viktig som hörs här och där i STS. Under läsningen av Peter Galison, ”Ten Problems in History and Philosophy of Science”, Isis vol. 99 (2008), 111-124 (ett ypperligt sätt att börja arbetsdagen, för övrigt) dyker begreppet och boken upp i ett intressant sammanhang:

we now face another kind of doubt, doubt raised for its own sake, doubt as a tool of political intervention, doubt marshaled to thwart scientific consensus, block political action, and protect quite specific interests

Robert Proctor och Londa Schiebinger, eds., Agnotology: The Making and Unmaking of Ignorance kommer att publiceras i maj.

Ännu en på listan över böcker man vill läsa.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.