Stig Fredriksson istället för Solsjenitsyn

Det är något fel på den svenska bokbranschen.

En kombination av aktuella politiska händelser och läsningen av Zinovy Zinik, ”The old days”, TLS 9 mars, gjorde mig sugen att läsa Gulagarkipelagen. Men den finns inte att inhandla på svenska språket. Det tycker jag är för jävligt.

Boken gavs ut på svenska i mitten av 1970-talet, men finns inte i tryck. En sökning på Adlibris ger bara en träff på Stig Fredrikssons bok om hur han själv träffade Solsjenitsyn.

Få svenskar har så lång erfarenhet av Sovjetunionen och Ryssland som Stig Fredrikson. Under fyra år under 70-talet var han korrespondent i Moskva, i en tid då det sovjetiska imperiets makt var som stöst. För Nobelpristagaren Alexander Solsjenitsyn blev Stig Fredrikson en hemlig kanal ut till Väst i en tid då den store författaren var Sovjetunionens fiende nummer ett.

Är det inte lite symptomatiskt för vårt samhälle, att det som finns att uppbringa är en bok om en journalists hjältedåd i samband med Solsjenitsyn, men inte Solsjenitsyns böcker? Visst, Stig Fredriksson har en lång erfarenhet av Sovjetunionen, men om man vill ta del av Solsjenitsyns erfarenheter av Sovjetunionen?

Någonstans finns det ett systemfel i den svenska bokbranschen. Böcker som Gulagarkipelagen ska bara finnas i tryck. Svenska språket är ett litet språkområde, visst, men hur mycket skattepengar lägger vi inte på ”kultur” varje år? Vart tar de pengarna vägen?

Antikvariat är nästan den enda ljuspunkten inom svensk bokbransch.

Det här inlägget postades i Böcker, kalla kriget, Politik: Ryssland. Bokmärk permalänken.

3 svar på Stig Fredriksson istället för Solsjenitsyn

  1. Aron Ambrosiani skriver:

    Bokus har En dag i Ivan Denisovitjs liv – på danska…

  2. Gustav skriver:

    Intressant! Och en annan sak som verkar lite märklig: liberala DN kunde kanske se till att hålla Kommunismens svarta bok, som DN Bokförlag gav ut 1999, in print.

  3. Pingback: Den svenska bokbranschens uselhet at Det perfekta tomrummet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.