Den svenska bokbranschens uselhet

Alexander Solzjenitsyn dör och journalister som träffade honom minns en författare som såväl kämpade mot KGB-statens terror som kände pessimism inför utvecklingen post-SUKP.

I skuggan av denne titans hädanfärd känns det förstås futtigt att komma dragande med något så banalt som gnäll över den svenska bokbranschen. Men jag kan inte låta bli. Jag var inne på frågan förra året, då jag upptäckte att Gulagarkipelagen inte gick att införskaffa i en svensk bokhandel. Sugen på att läsa fick jag gå ut på antikvariatsmarknaden, har än så länge fått tag i fyra delar; del fem-sju gäckar mig fortfarande. The thrill of the chase är förstås kul, men det bästa hade varit om jag bara kunnat fyra av en beställning.

Böcker på den svenska bokmarknaden har väldigt kort hållbarhet. Det är inte enbart obskyra småförfattare utan även sådana som Solzjenitsyn som är omöjliga att få tag i. Det retar jag mig på.

Lagerhållning är dyr, tycker säkert förlagens ekonomer. Alltså: läge för att utveckla print on demand-lösningar, där böckerna kan leva vidare.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

4 svar på Den svenska bokbranschens uselhet

 1. Thomas skriver:

  Man ska inte reta sig på saker och ting. Så blir man bara på dåligt humör. Se det positiva i situationen. Färre böcker ger färre skogsavverkningar. Stoiskt lugn, vila i din trädgård. Andas genom näsan, som faster Ebba sade.

 2. caroline skriver:

  Håller med dig ang den usla lagerhållningen, men själv retar jag mig mer på den usla kvaliteten på pocketböcker ntf – har de alltid varit så oerhört slappa och misärframkallande, eller är det ngt som kommit smygande under de sista åren? Känns som om de inte pallar ens en läsning, än mindre klotter, utlåning, eller ve och fasa, några turer upp och ned ur en handväska.

  F.ö., jag har ej läst ngt av Solzjenitsyn, jag borde antagl skämmas och beställa http://www.bokus.com/b/9781843430858.html ?

 3. Ulf skriver:

  Gustav, du kanske skulle titta på Bokborsen.se som har ett gott urval begagnat, möjligen också av Solzjenitsyn.

 4. Kanske dags att skippa hela ledet bokhandel? En internetbutik för print-on-demand borde räcka gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.