Benkler, igen

Patrick W. Deegan håller med Benkler om att kulturkonsumtion och -produktion har förändrats tack vare nätet, men han tvivlar på Benklers idé om att vi lämnat den industriella ekonomin och trätt in i en informationsekonomi. ”it is not enough to completely usher out the ‘old’ and bring in a ‘new’ (utopian vision of the) economy. i suggest that the networked information economy is not a wholly different economy inasmuch as it is a kind of meta-economy entirely dependent on the continued functioning of the industrial economy. it is the particular economy of excess.”

Verkar ju rimligt.

Mina åsikter kommer lite senare, är nu omkring 100 sidor in i boken. Ömsom ros, ömsom ris, ser det än så länge ut att bli. Det är en hajpad bok, med vissa insikter men även vissa överdrifter.

Det här inlägget postades i Politik: öppenhet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Benkler, igen

  1. Jag har inte kommit längre än till introduktionen, men det verkar onekligen vara en väldigt intressant bok. Vi får se om jag får användning för den i mitt projektarbete. Tack för tipset hur som helst!

  2. Gustav.Holmberg skriver:

    Intressant, men kanske lite överdriven och lite tunn i empirin. Men vi historiker gnäller alltid över sånt när den här typen av författare är i farten. Håll utkik efter ett ”seminarium” (dvs nätbaserad diskussion) som Crooked timber ska köra, någon gång i maj verkar det som.

    Hur går det med Myriadpatentet, förresten? Borde inte det passa in i Benklers patentkritiska hållning?

  3. Han kanske är mer av ”exhalterad visionär” än någonting annat? (Säger jag utan att ha läst boken…) Jag ska hålla koll på ”seminariumet”!

    Myriadpatentet är på gång… ett utkast håller just nu på att skrivas, mellan mitt kommentarsskrivande på olika bloggar. Jag har som sagt inte hunnit läsa igenom Benkler så noga, men, jo, han kan nog passa in. Jag har läst in mig på ett par andra böcker också, som Donald E. Stokes ”Pasteur’s Quadrant”, som jag gärna vill använda för att problematisera uppdelningen mellan ”uppfinning” och ”upptäckt”. Tror att det kan funka… Du (bland annat) får väl bedöma det snart nog, när mitt utkast är färdigt.

  4. hunter skriver:

    beautiful online information center. greatest work… thanks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.