Fantastisk litteratur

Stanislaw Lem har dött rapporterar DNA India och SvD [via BoingBoing.]

1984 köpte jag boken Det perfekta tomrummet på Arvids bokhandel i Anderstorp. Det var på något slags rea, det satt länge kvar en röd realapp på Berncesbokens gröna pappersomslag. Det var ett av många fynd jag gjorde de där åren hos Arvids, en märkligt bra bokhandel givet läget (Anderstorp har 5 000 invånare). Jag brukar fortfarande titta in där de gånger jag är på besök i Anderstorp. (Varför minns man så ofta omständigheterna för införskaffandet av böcker och deras materiella egenskaper?)

Och vilken bok det var! Jag var 17 år, hade precis börjat upptäcka läsandet och av det jag läste de där gymnasieåren tillhör Lems samling recensioner av böcker som inte finns det jag tyckte bäst om. Lem skriver om Alistair Waynewrights Being Inc. (Matrix/Truman Show/Platons grottliknelse), De Impossibilitate Vitae, De Impossibilitate Prognoscendi av Cezar Kouska (statistik, sammanträfanden, Sliding doors), Arthur Dobbs Non Serviam (etik in silico), Kuno Mlatjes Odysseus från Ithaca (geniernas idéhistoria och strövtåg genom renässansarkivalier) och så vidare. Allt effektivt förpackat, hög tankedensitet. Snyggt. Borgesianskt.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.