Amatördesign

Apple Mac har hängivna konsumenter. (Tillhör man tre procent av marknaden måste man vara hängiven …) En närmast löjeväckande cirkus inträffar ett par gånger om året, när man spänt väntar för att få se vilka produkter som som kommer lanseras. (Idag är en sådan dag.) Speciella sajter samlar ihop rykten.

Till exempel cirkulerar det sedan en tid tillbaka rykten om en iPod 2 GB och inte sällan kommer det fram ”läckor”, ibland med foton, som visar hur den nya produkten kommer se ut. Photoshop snarare än verkliga produkter är väl bakgrunden.

Här är det alltså amatörer som sitter hemma och ”designar” produkter. Något för en designforskare att titta närmare på? Hur ser amatörernas lösningar ut, vad betyder de för den professionella designen på ett företag som Apple? Den designforskning jag tittat på – vilket inte är mycket, men ändå – tycks inte alls ha uppmärksammat konsumenternas designansatser, utan enbart den professionella. Kan man bryta ner den linjära spridningsmodell inom design som förmodligen finns implicit i designforskningen?

Det här inlägget postades i Mac. Bokmärk permalänken.

2 svar på Amatördesign

  1. Pingback: cash advance

  2. Pingback: roulette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.