Bellmanhistorier

– Pappa, ska jag berätta en historia?
– Ja.
– Det var russken, tussken och Bellman …

Min femåriga dotter har börjat dra vitsar. Bellmanhistorier. De kommer från dagis. De är långa och nånstans på slutet finns ett slags poäng.

Man blir lite nyfiken på fenomenet Bellmanhistorier. När uppstod de? Varför tilltalar de femåringarna på dagis? Varför Bellman?

Borde finnas någon etnolog som forskat på det här.

Det här inlägget postades i barn. Bokmärk permalänken.

6 svar på Bellmanhistorier

  1. Jo, det finns det och det ingen mindre än Bengt af Klintberg! Boken heter ”Kuttrasju” och kom ut 1998 tror jag (mitt ex är i Wien, jag i Sthlm…) Där finns en essay om Bellmanshistorierna med hänvisningar också till annan litteratur. Den har ni säkert i lärdomsstaden. Den är väldigt kul och intressant – dels visar han på sambandet med liknande (eller samma) historier från Tyskland och andra kulturkretsar, dels diskuterar han i sammanhanget också den historiske Bellman. Intressant nog låter dock Ernst Brunner, i sin i jag-form skrivna roman (?) Fukta din aska, Bellman klaga på alla osanna historier som har börjat berättas om honom. Överhuvudtaget torpederar Brunner den Bellmansbild som jag och säkert många andra gjort sig.

    Vänligen

    Bengt

  2. Lars Eriksson skriver:

    Hej!!!
    Jag är snickare och är ofta inne i en del hem och jobbar, och nu på ett ställe så är det två flickor som är helt tokiga i Bellmanhistorier, så det stämmer med din uppfattning, i alla fall i Sundsvallstrakten MVH Lars

  3. sandra skriver:

    hej jag e 9 år jag drar ofta bellman historier för min pappa
    jag kan dom från skolan

  4. Digory skriver:

    Think simple. Learn different. Macinstruct.net

  5. Ola skriver:

    En intressant glidning är att mina barn (Lund, våren -05) talar om *en* Bellman. Så går man från individ till institution (eller hur man ska säga…)

    MVH
    Ola

  6. shayee skriver:

    hej jag heter shayee ja bor i hgsdeng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.