Mobilitet vid svenska universitet

I en intressant debattartikel tittar Nils Hansson och Bo Rothstein på akademisk mobilitet vid svenska universitet. De börjar med en rapport från SNS 2014 och uppdaterar den med ny data:

Mer än 70 procent av professorerna i historia i Lund och Uppsala hade gjort sin forskar­utbildning vid sin egen institution. Bland de svenska fysikerna var siffran 50 procent.
[…]
Vi har tittat på hur situationen ser ut nu tio år senare. Vad gäller historia så har situationen i Lund och Uppsala inte förändrats alls. Mer än 70 procent av historikerna som nu har en professur i Lund disputerade även där och så är det även i Uppsala. Tittar vi mer generellt på humaniora så ligger motsvarande andel för intern­rekrytering för Språk- och litteratur­centrum vid Lunds universitet (där ämnen som filmvetenskap, svenska, engelska, grekiska, latin och svenska ingår) också på cirka 70 procent. Merparten av universitets­professorerna inom humaniora rekryteras således internt. Situationen vid institutionerna i fysik vid de båda universiteten är däremot lägre. Färre än hälften av fysik­professorerna i Lund och Uppsala har disputerat vid den egna institutionen. Intern­rekryteringen är fortsatt klart lägre än inom humaniora.

Jag är inte förvånad. Men det är bra att få siffror på detta problem.

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.