Publikationsserier vid Lunds universitet

Sedan något år tillbaka driver Lunds universitet ett projekt där man tillgängliggör publikationsserier. Någon klok person – var inte Katarina Bernhardsson inblandad i projektet? – insåg att universitetets olika institutioner under årtionden gett ut publikationsserier med allt från tunna små rapporter och konferenspublikationer till tunga doktorsavhandlingar men att dessa i många fall hade varit just institutionsserier, och därmed inte tillgängliga via bokhandel och andra kanaler, vilket man bestämde sig för att ändra på.

Först såg man till att göra sådana institutionsserier tillgängliga för inköp via en egen bokhandel där de olika fakulteterna är representerade.

Det innebär att skrifter utgivna i serier som Ugglan: Lund Studies in the History of Ideas and Sciences, startad i början av 1990-talet, går att införskaffa, liksom publikationer i den andra serien som Avd. för idé- och lärdomshistoria i Lund gett ut, Minervaserien.

Sedan såg man till att den här typen av akademiska nischpublikationer blev möjliga att beställa via exempelvis Adlibris. Och man började retrodigitalisera! Nuförtiden är ju doktorsavhandlingar och liknande publikationer ofta tillgängliggjorda digitalt direkt via diverse textrepositorier; här sträcker man denna tillgänglighetens hjälpande digitala hand bakåt i tiden.

Bara för att ta ett exempel som ligger nära mig: min doktorsavhandling från 1999, publicerad i Ugglanserien och en sådan där typisk lite grå och gammal institutionsseriepublikation som legat i kartonger på något lager på institutionen (och, tack och lov, överlevt en institutionsflytt!) går numera, förutom att låna på bibliotek och köpa på antikvariat, även att köpa från Lunds universitet, beställa på Adlibris och Bokus samt tanka hem digitalt i pdf-format.

I en tid då bokhandeln och förlagen i många fall låter böcker ganska snabbt glida ut ur den svenska bokmarknaden och böcker i viss mån blivit en färskvara – har någon gjort en undersökning av hur stor andel av de böcker som publiceras av svenska förlag är out of print efter säg tre-fyra år? – går här Lunds universitet i motsatt riktning och håller även ganska nischade publikationer tillgängliga för nya läsare även årtionden efter publikation. Det är bra.

Det här inlägget postades i universitetsliv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.