Vetenskapen och coronaviruset

Det amerikanska fysiksällskapet APS, American Physical Society, har kallat till en stor konferens i Denver i veckan som kommer. Mellan den 2 och den 6 mars skulle över 10 000 fysiker delta i konferensen. APS har dock valt att på kort varsel ställa in mötet på grund av den sjukdom som orsakas av coronavirusets spridning. En anledning är de många deltagarna från utlandet:

The decision to cancel was based on the latest scientific data being reported, and the fact that a large number of attendees at this meeting are coming from outside the US, including countries where the CDC upgraded its warning to level 3 as recently as Saturday, February 29.

Se även kommentarsflödet på APS tweet om den inställda konferensen.

Vidare på temat vetenskap och coronaviruset kan man peka på en ledarartikel i Science (28 februari) signerad tidskriftens redaktör H. Holden Thorp. Han pekar på svårigheterna att få någon forskare inifrån Kina att skriva om virusutbrottet:

I didn’t want to be the person to write this editorial. I felt that it would best come from someone inside China with a direct connection to the situation. Such a person could help dispel or reinforce the scraps of information coming from the intrepid journalists and the few courageous eyewitnesses. But over the past few weeks, I’ve been discouraged by the responses of such individuals who declined or didn’t respond to an invitation to write a forthcoming editorial about China’s secrecy on coronavirus. Some of these scientists and experts even expressed doubt that I’d find such a gutsy author at any organization in China to write such a piece.

Maybe I should have asked Ai Weiwei.

Han undrar även om västerländska länder med mer demokratiska styrelseskick än den kinesiska diktaturen kommer hantera de utmaningar som virusutbrottet reser på ett gott sätt. Vidare efterfrågar han fortsatt transparens och samarbete, och pekar på ett sådant samarbete mellan Harvard och ett institut i Guangzhou (som finansieras av ett kinesiskt företag i fastighetsbranschen).

Så här har vi en amerikansk kemist och chefredaktör för den amerikanska vetenskapens flaggskeppspublikation Science som i en ledarartikel å ena sidan kritiserar den kinesiska regimen för att lägga locket på och å andra sidan hyllar ett kinesiskt-amerikanskt vetenskapligt samarbete kring att förstå viruset.

Hur det här kommer att spela ut är förstås för tidigt att säga. Förmodligen kommer det att skrivas forskningsartiklar om det forskningspolitiska laboratorium som virusutbrottet innebär. Redan idag finns det möjlighet att komparativt studera hur viruset hanteras i Kina, en teokrati som Iran, en asiatisk demokrati som Sydkorea och ett västland som Italien, och i takt med att viruset sprider sig så kommer virushanteringen i en flora av sjukvårds- och forskningssystem att kunna studeras.

Update 3 mars. AIPs forskningspolitiska nyhetssida publicerar en artikel om den stängda konferensen.

Update 4 mars. Ytterligare bakgrundsinformation från APS i den här artikeln från Science som bland annat fokuserar på resonemangen bakom beslutet att ställa in konferensen.

Det här inlägget postades i vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.