Kommunal VA-teknik i Lund

Sedan ett par dygn kokar lundaborna sitt vatten innan de kan dricka det eller använda det för att borsta tänderna. Anledningen är förekomsten av koliforma bakterier i vattnet.

Men den mer övergripande anledningen är, tror jag, att kommunala infrastruktursystem som avlopp, vatten och fjärrvärme är gravt eftersatta. Fjärrvärmenätet i Lund, som sprungit läck vid åtminstone två tillfällen de senaste åren, är vad jag vet ganska exakt 50 år gammalt och det skulle inte förvåna mig om vatten- och avloppssystemen är ännu äldre. Kanske inte så konstigt, då, att det läcker in skit bildligt och bokstavligt talat i det dricksvatten som vi vant oss vid skall hålla hög kvalitet.

Anledningen till att de här slagen av alldeles livsviktig teknologi, som griper in i alla medborgares vardag, är eftersatt är att jag tror att politiker och andra – som teknikhistoriker och tekniksociologer! – som sysslar med att tänka kring och bedriva politik om teknik är mer eller mindre blinda för den redan existerande tekniken. ”Vad spelar det för roll om det finns urgamla system uppbyggda av tidigare generationer – de systemen behöver vi inte bry oss om! – om vi istället kan sysselsätta oss med nya projekt som sätter just vår stad och vår kommun på kartan.”

Problemet är inte begränsat till ESS- och spårvägsutopisternas hemstad Lund, utan är vida spritt; hellre events och nya arenabyggen istället för tråkig grundläggande service.

I USA och England finns det forskare som går emot det här tänkandet. David Edgerton men också Lee Vinsel och andra har uppmärksammat problemet och även organiserat konferenser för att vidare utforska ämnet.

Det här inlägget postades i teknikhistoria och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.