Envar sin egen Sören Holmberg: opinionsundersökningar som citizen science

Som vanligt inför ett val så diskuteras olika opinionsundersökningar: deras resultat, hur skillnaderna mellan olika metoder – telefonintervjuer, nätbaserade enkäter mm – kanske kan slå igenom i resultaten.

Som varandes kvalitativt arbetande vetenskapshistoriker istället för kvantitativt arbetande samhällsvetare så kan jag inte på ett ingående sätt diskutera de olika metodernas för- och nackdelar. Men det borde ju rimligtvis vara så att vissa metoder för opinionsundersökningar har vissa brister. Det är lätt att drabbas av enkätleda och frågeformulärsmättnad, folk kanske känner sig obekväma i telefonintervjuer. Om själva deltagaren i undersökningen, den vars åsikter faktiskt efterfrågas, är osäker på om vederbörande ens vill vara med och svara så borde det väl finnas utrymme för osäkerhet. Om denna ger ett systematiskt fel – det är människor med vissa åsikter som hellre deltar med liv och lust i undersökningar än andra – kan resultatet hamna fel.

Man borde kanske pröva vadslagsningsdata istället? Här är den vars åsikt efterfrågas helt säker på att vilja vara med, är till och med beredd att satsa inte bara sin tid, som i en enkätundersökning, utan även sina pengar.

Frågan är lite annorlunda ställd. I en opinionsundersökning kanske frågan ofta är av typen ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val idag?”, medan man på vadslagningsbyrån besvarar frågan ”vilket parti tror du kommer att vinna valet?”. Så det blir ju mer en undersökning av vad många människor tror om utgången, inte om många människors egna preferenser. Möjligtvis finns det någon skillnad däri. Vadslagningsdata över politiska val blir som ett slags citizen science-version av sådan där kvantitativ statsvetenskap som man varit så duktig på vid vissa statsvetenskapliga institutioner. Envar sin egen Sören Holmberg.

Brittiska spelare slår vad om utgången av folkomröstningen om EU-medlemskap. Data från Political Odds

I dagsläget leder stanna-sidan med 72 % mot lämna-sidans 28 % i vadslagningsdata inför Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskap. I varje fall enligt data över brittisk bettingdata som hämtas från Political Odds som drivs av Michael Dent. På Political Odds twitterflöde kommenteras snabba svängningar fortlöpande.

Finns det någon svensk motsvarighet? Eller är kvantitativa studier av svensk politisk opinion enbart fokuserad på de metoder som byggts upp under lång tid i organisationer som SIFO, NFO Infratest, SCB? Kanske är en svensk motsvarighet till Political Odds en omöjlighet på grund av en liten eller icke-existerande mängd vadslagningar på svenska politiska val; det är något som skulle kunna förändras.

Update Via kommentar på Twitter tipsas om Sveinung Arnesen och Iowa Electronic Markets.

Arnesen har flera publikationer på området: som den här och den här.

Update 2 Arnesen mfl gör bettinganalyser på spansk valrörelse.

Det här inlägget postades i samhällsvetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.