Akademiska Hus

Ännu en kritisk blänkare om Akademiska Hus och den märkliga hitte-på-marknad som de svenska universiteten är inbäddade i när det gäller lokaler (ett favoritämne känns det som bland vissa akademiker), denna gång från Thomas:

I veckan kom en rapport om resultaten för statliga bolag, däribland Akademiska Hus AB. Under 2014 har vinsten ökat till 5,215 miljarder kronor efter skatt att jämföra med 2,568 miljarder under 2013, upp 51 procent!
[…]
Men den egentliga frågan gäller om detta är bästa sättet att använda hyrespengarna på. Min lilla cell på cirka 10 kvadratmeter kostar 11.000 kronor i månaden (eftersom hyran beräknas på lönekostnad och inte kvadratmeter hos oss säger detta mer om min lön än om komforten). Det är förmodligen hyresledande i Lund och då har jag ändå toalett i korridoren och dusch i källaren.

Nu är ju jag enbart en simpel externfinansierad forskare (som taxeras rejält på mina externa anslagsmedel för just lokaler …) som inte deltar i institutionens styrelsesammanträden och dess budgetprocess, så jag har inte den insyn i sakernas tillstånd som Thomas har, men om det är så här så är det ju ett rejält pris vi betalar för de i och för sig fina kontoren på Lux. Men, undrar jag, är det kanske så att i de där 11 000 kronorna så inkluderas även lokalkostnaderna för den verksamhet Thomas bedriver i kopieringsrum, lunchrum, föreläsningssalar, seminarierum, bibliotek och andra utrymmen på Lux? Eller läggs det till utöver kostnaden för kontoret med dess tio kvadrat?

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Akademiska Hus

  1. th skriver:

    Det ska ingå i hyran för mitt lilla kontorsrum. Såvitt jag förstår betalas inga faktultetshyror på allmänna utrymmen. Dock tror jag nog Kansli HT betalar hyra för sin korridor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.