Mary Beard och public service

Igår, på bästa sändningstid en lördagskväll, såg vi första avsnittet av Meet the Romans, Mary Beards TV-serie. Romarna har alltid fascinerat mig – jag ser gärna fler avsnitt! Mötet mellan den kunnige och lite exhibitionistiske Cambridgeprofessorn och BBC, kanske världsmästare i public service, blir bra populärvetenskap.

Det är ett tecken i tiden att serien inte visas på SVT, utan på Kunskapskanalen. (För att inte tala om att SVT inte gjort serien, men det är länge sedan sådana som Hatte Furuhagen var programchef på Sveriges Television.) Ytlighet och kortsiktigt jagande efter tittarsiffror och en därmed sammanhängande produktion av TV- och radioprogram som lika gärna kan göras av kommersiella bolag tycker jag är den riktning som svensk public service långsamt men säkert glidit åt det senaste årtiondet. Förändringen av radioprogrammet Obs, som bland andra Johan Norberg och Björn af Kleen kritiserat, är bara ett av de senaste exemplen.

Visst, Kunskapskanalen är en del av SVT/UR, men jag tycker det känns lite trist att program av typen Meet the Romans förpassas dit, istället för att visar på TV1 eller TV2. Det är väl en trend som bara kommer att fortsätta. Clemens Poellinger beskriver (SvD Kultur 29 december s 10) Martin Österdahl, som blir ny programdirektör på SVT, såhär:

har jobbat med underhållning och sport sedan 2005. I våras var han projektledare för kolossalevenemanget Eurovision Song Contest. Han säger sig vara fast besluten att ge TV4 en match om tittarsiffrorna. Räkna med att public servicegigantens profil kalibreras än mer mot bred underhållning.

Snart kanske det bara är frånvaron av reklam som skiljer SVT från TV4?

Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.