Akademisk presentationsteknik

My experience in college radio taught me that one must write differently for an audience of listeners than for a library of readers. Sentences should be shorter, punchier, with word order direct and easy to follow. One processes information differently through the ears than through the eyes. Competing distractions in the room also make a difference on the receiver’s attention span (is a chair hard; is the room hot, stuffy, or dark; are you listening while cooking or driving or eating….) Speech writers also know this. So do writers for acousti-guides and exhibition labels.

Sara Schechner, rete, 19 februari

På en av de vetenskapshistoriska maillistor jag läser pågår för närvarande en diskussion om hur man ger en presentation på bästa sätt. Jag tycker att sådana hantverksaspekter på det akademiska livet är högintressanta och jag önskar att fler diskuterade dem – vid kaffeautomaterna, på maillistor och i tryckt form.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

4 svar på Akademisk presentationsteknik

  1. ArchAsa skriver:

    Jag skulle önska att det fanns fler avancerade kurser i presentationsteknik och förmedling på universitetsnivå. Inst för retorik i Uppsala sydde ihop en avancerad kurs för ett par år sedan, men som en säljprodukt utanför det vanliga utbildningssystemet och krävde 10.000kr per skalle.

    Vet inte hur många sökande de fick från näringslivet, men jag kan gissa hur många inom den akademiska världen som hade möjlighet att punga ut en sådan summa på retorik, eller få sin institution att stå för notan…

  2. Gustav skriver:

    Åsa: jag gick en sådan kurs här i Lund som ett led i den pedagogiska fortbildningen av lärare. Den var faktiskt riktigt bra, inte minst tyckte jag det var givande med några avsnitt som handlade om det fysiska: magstöd och andning, hållning och så vidare.

    Thomas: rete.

  3. ArchAsa skriver:

    Jag har också gått en sådan pedagogisk kurs i Uppsala. Dunderbra och extremt givande. Eftersom det var så oerhört mycket som skulle klämmas in under dessa veckor (kursplanering, tentamensskapande, konflikthantering, jämställdhet etc) så var det lite begränsat med tid som lades ned på förmedling och populärvetenskap. Vi fick göra bra övningar med en logoped och en hel del bra tips om Powerpoint och föreläsningsteknik, och en dag med att arbeta med en kortare pop-vet text.

    Men 2-3 dagar räcker inte långt tyvärr, och det var många med mig som gärna ville få lite bättre kunskap inom området. Med tanke på vad jag ser från en hel del lektorer inom humaniora tror jag att det verkligen skulle behövas professionell hjälp i många fall. Särskilt för tredje uppgiften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.