Metafiction II

Kolumnisten NB frågar efter exempel på metafiktion, ”writers referring to themselves in their own fiction” (NB, TLS 18 maj).

Stanislaw Lem är ju en given kandidat. I Det perfekta tomrummet (Malmö, 1975), den underbara samlingen recensioner av böcker som inte existerar, har han stoppat in en recension av en bok som onekligen existerar, … Det perfekta tomrummet.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

2 svar på Metafiction II

  1. Thomas skriver:

    Hmm – intressant! Man kunde ju hävda med Saint Beuve (och mot den länge populära ideologin om författarsubjektets frånvaro) — att varje roman-jag egentligen är ett dolt författar-jag. Och därmed skulle varje roman kunna s¨gas vara en metafiktion.

  2. Laage skriver:

    Ett annat exempel är är Stephen Kings Dark Tower serie. I bok ”Song of Susannah” dyker han själv upp som en av karaktärerna.
    Wikipedia har mer info om själva Dark Tower serien: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Tower_(series), men det mest intressanta i detta sammanhanget är deras länk till NY Times artikel ”The Dark Tower: Pulp Metafiction”: http://www.nytimes.com/2004/10/17/books/review/17AGGERL.html?pagewanted=1&ei=5090&en=c3b0bc5048e91c68&ex=1255665600&partner=rssuserland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.