Prioriteringar i rymden

Som jag skrivit om tidigare, blir forskningsprojekt inom NASA lidande när omprioriteringar görs. Nu ser det ut som om dessa problem fortsätter; pengar som varit tänkta för forskningsprojekt styrs om till rymdkalkonenskytteln, internationella rymdstationen ISS – som inte funkar så bra för forskning – samt framtida bemannade rymdfärder till ställen som ger snygga photo opportunities (månen, Mars) för poserande astronauter, men kanske inte så mycket forskning per skattedollar. Nu senast uppmärksammar Nature vilka effekter satsningarna på bemannade rymdfärder får för rymdbaserad astronomi. Bland annat leder det till att astronomerna tvingas välja mellan olika saker, vilket kan leda till intressanta konflikter. Vilka projekt ska man lägga ner för att få råd med det allt dyrare Webb-teleskopet, Hubbleteleskopets efterföljare? En annan sak som är intressant är den (medvetna?) lowballingstrategin som enligt Nature användes när man skulle sälja in Webb och som säkerligen förekommer ofta i Big science-sammanhang: uppge en första och alldeles för låg prislapp för att få igång projektet och hantera sedan de reella kostnaderna när de dyker upp; det redan igångsatta projektets tröghet gör sedan att det finansieras ändå.

Vad som är intressant är också att fundera över vilka fora de här forskningspolitiska prioriteringsfrågorna förs i och hur öppna sådana fora är. Och då pratar jag inte bara om rymdbaserad astronomi. Inte heller bara om USA, utan om Sverige.

Det här inlägget postades i Rymdteknologi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.