siffran

50 %

andelen svenska gymnasister som inte läser historia alls idag.

Källa: ämneskonferensen i idé- och lärdomshistoria, session om historia på gymnasiet med Klas Göran Karlsson.

Det här inlägget postades i Siffran. Bokmärk permalänken.

8 svar på siffran

  1. Bengt O. skriver:

    ”History is bunk” sa redan Henry Ford och det gick ju rätt bra för honom. (OBS Ironi OBS).

  2. Magnus K skriver:

    Jovisst är historia viktigt och 50% är väl inte så illa. Redan idag är många gymnasieelever skoltrötta och tycker att de läser för mycket teoretiska ämnen istället för ”nåt man kan ha nytta av”. Tvinga på dem mer historia och de kommer att kvävas.

    Personligen tycker jag att det ingår för lite naturvetenskap på gymnasiet och pga larmrapporter om ungdomars vikt vill många öka idrotten. Jag skulle kunna fortsätta uppräkningen. Ska man få plats med alla intressegruppers önskemål behöver gymnasiet förlängas med (minst) ett år.

    Ni historiefreaks kan iallafall trösta er med att enligt den nya gymnasiereformen (Gy2007) ska historia bli ett obligatoriskt kärnämne. Själv är jag bekymrad över att mängden naturkunskap på samhällsprogrammet ska halveras.

  3. Gustav skriver:

    Magnus: en av de grupper som ”läser för mycket teoretiska ämnen” på gymnasiet, som du uttrycker det, och därför inte har historia annat än som frivilligt tillval är teknikprogrammet. Det är något jag bekymrar mig över.

  4. Magnus K skriver:

    Jo, det bekymrar mig också. Jag ser gärna att alla läser historia, men hur ska man få plats med allt?

    De elever jag framförallt syftade på i mitt tidigare inlägg är de som går praktiska program. På teknikprogrammet ingår visserligen en gnutta teknikhistoria i kursen ”Teknik, människa, samhälle”. Om jag generaliserar lite är det dock min erfarenhet att historielärarna inte är jätteintresserade av tekniken och tekniklärarna inte av historia…

  5. Onekligen ruskigt tråkigt. Historia är viktigt. Väldigt viktigt. Språken går det också utför med. Ska man tro de senaste rapporterna är det i och för sig inte mycket inom grundskola och gymnasieutbildningar som det inte går utför med.

    På senare tid har jag börjat bekymra mig riktigt mycket över de här problemen, och allt som ligger bakom dem (uppfostran, ekonomi, skolpolitik etc). Kanske för att jag blir äldre. Kanske för att föräldraskapet närmar sig.

  6. Ludvig skriver:

    Det är fruktansvärt! Tur att man inte blev historielärare! 😉

  7. Thomas skriver:

    Siffran 50% säger mig inte så mycket. Hur många procent av eleverna läser filosofi? Och är inte antropologi viktigt? Eller medicin och hälsovård? Hur många problem orsakas inte av bristande kunskaper i psykologi? Hur många social spänningar beror inte på bristande insikt i andra relgiioner? Vad med andra främmande språk än engelska? Jag kunde med visst moraliskt darr på rösten undra mig över att bara 0,5% av gymansieeleverna läser latin (och ännu färre klassisk grekiska).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.