Dagstidningarna har gjort självmål

Den enda anledningen de senaste åren till varför man ska ha en dagstidning har ju varit kultursidorna; nyheter får man överallt, vår värld är bemängd med newssmog, överallt når oss nyhetsbitar. Men verktygen för den egna lilla omvärldsbevakningen hämtades via kultursidorna – här fanns analysen, här fanns bokrecensionerna, här fanns tankarna. Mängden facklitteratur som recenserades tycktes dock minska allt mer. Estetiken regerade sedan länge på kultursidorna, minsta diktdebut skulle pliktskyldigast diskuteras samtidigt som relevant ny facklitteratur inom historia, sociologi, teknikhistoria, forskningspolitik och science studies knappast syntes till – de svenska kultursidorna var mer Dan Andersson än Marc Andreessen, mer Jan Guillou än Peter Galison. När sedan nöjesvågen svepte in på kultursidorna blev de än mindre användbara för att förstå samhällets förändringar. Man kallade dem kultursidor men begreppet ”kultur” var väldigt snävt definierat.

Så trädde då äntligen de nya aktörerna in på arenan. Dagens forskning och Axess heter de. Massor av bokrecensioner av intressant facklitteratur i bägge fallen. Lite längre texter i övrigt i Axess, lite kortare och mer nyhetsbetonade i Dagens forskning.

Prenumerera!

Länkar:

Dagens forskning
Axess

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.