Biblioteksentomologi

Det kan finnas flera skäl till att inte sitta och äta inne på biblioteket. Ett är entomologiskt, vilket den här skylten på UB i Lund informerar om. Jag vet inte om lundastudenterna är mer ohyfsade än andra, men uppenbarligen behövs det tillsägelser.

Ohyra på bibliotek har förstås en historia lika lång som biblioteken själva, och bibliotek och arkiv har skapat kunskap för att hantera det hela. En startpunkt för den nyfikne är Thomas A. Parker, Study on integrated pest management for libraries and archives (UNESCO, 1988) som på 119 sidor reder ut fenomenet.

Jag börjar läsa, bland annat om tobaksbaggen, Lasioderma serricorne, vars

[e]ggs are deposited near the surface of the binding or on the edges of the leaves and hatch in 5 or 6 days. The young grubs penetrate the book and tunnel their way up the spine or on the inside of the cover. After becoming full grown and before transforming to pupae, the grubs make their way close to the exterior surface. A pupal chamber is then hollowed out by the grub, and here the grub transforms into a pupa. The adult beetle emerges from the pupal chamber by chewing a small hole through the exterior of the binding. Approximately 2 months are needed for a complete life cycle from egg to adult.

Efter en kort läsning i denna digra biblioentomologiska rapport drabbas jag av ett vagt illamående, och återvänder till mitt skrivande. Jag är ensam denna lördagsförmiddag här på forskarsalen, men jag har mina misstankar om att det döljer sig mängder med levande varelser bakom kulisserna i detta jättebibliotek.

Det här inlägget postades i universitetsliv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.