Salstentans återkomst?

På vår grundkurs har vi inte återgått till den inledande salstentan som vi hade i början på första terminen. Under pandemirestriktionernas tid blev allt hemtentor, och så har det fortsatt.

Men en artikel av Anders Sundell får åtminstone mig att fundera över om det var så klokt att fortsätta med enbart hemtentor, även på kurser på grundnivå som inte är uppsatskurser. Han skriver om AI-mjukvara som skapar text:

Jag prövade att skriva in frågor från hemtentor som vi gett på statsvetenskapliga institutionen till [AI-modellen] GPT-3, och svaren som datorn producerade var inte märkbart sämre än det många studenter lämnar in. Att frågorna är relativt komplicerade, eller ställda på svenska, till exempel ”Hur ser förhållandet mellan den exekutiva och den lagstiftande makten ut i Sverige?” är inget hinder. Visst, svaren var kanske något platta och refererande, men det är å andra sidan inte onormalt i akademiska sammanhang. Vårt system för att upptäcka plagiat gav också grönt ljus. Texterna är nya.

Det är kanske läge att återgå till åtminstone någon eller några salstentor på grundkursen?

Det här inlägget postades i universitetsliv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.