Svenskt biografiskt lexikon i fickan


Under alla år jag hållit på med idé- och vetenskapshistoria har jag använt Svenskt biografiskt lexikon. Berättande biografier skapar en bild av en individ, och förteckningarna över skrifter och källor samt listningen av meritdata är synnerligen användbara. SBL är en av de trogna följeslagarna på min väg genom bibliotek och arkiv och vid knattrandet i Word.

Men SBL förtjänar inte enbart att uppmärksammas för själva innehÃ¥llet. Under Ã…sa Karlssons framsynta ledning har detta klassiska uppslagsverk blivit nÃ¥got av en förebild för hur statligt finansierad forskning och kultur kan – och bör – göras tillgänglig för alla, utan de betalmurar och begränsande regler som annars alltför ofta bara gör materialet tillgängligt för universitetsvärlden. Svenskt biografiskt lexikon finns sedan en tid tillbaka fritt tillgängligt via nätet: det är bara att klicka in här och söka loss.

Nyligen släpptes även SBL som app till iPhone (det finns också en Androidversion). SBL-appen fungerar jättebra. Nu har jag hela härligheten i kavajens innerficka.

SBL är som en gammal vän som gått från klarhet till klarhet, föryngrat sig.

Det här inlägget postades i nätkultur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.