Crowdfunding av en medicinhistorisk film

Lindsey Fitzharris, Wellcome Trust Postdoctoral Research Fellow vid Queen Mary, University of London, skriver flitigt på nätet om mer eller mindre makabra delar av medicinhistorien. Den har rönt en allt större uppmärksamhet de senaste två åren. (Se exempelvis Nina Bjerglund Andersens presentation av Fitzharris blogg.)

Fitzharris nätnärvaro har uppenbarligen varit framgångsrik. Nu tar hon nästa steg genom att försöka crowdfunda filmen ”Medicine’s Dark Secrets. Stories from the birth of Modern Surgery: The Doctors, Their Victims and The Collections…” genom Indiegogo.

Hittills har projektet nått ganska exakt en tredjedel av de 30 000 dollars som behövs.

Intressant ur flera aspekter. Är det här ett sätt att skapa alternativa resurser för humanistiska forskare i en tid av nedskärningar? Blir det här ett sätt för akademiker som vill syssla med populärvetenskap i rörliga bilder utan att tvingas in i de mallar och medialogiker som gäller hos de etablerade producenterna? Blir det bara det makabra som lyckas dra in pengar? Är det här förresten så mycket mer makabert än det som redan finns hos ett ordinärt medicinhistoriskt museum?

Det här inlägget postades i Medicinhistoria och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.