Varbergs museum

Tom Benson gjorde för en massa år sen en fin fotografisk gestaltning av det nerlagda kustsanatoriet Apelviken strax utanför Varberg; bilderna är en härlig mix av tablåer som tagna ur någon stumfilm från 1920-talet, grovkorniga vidvinkliga bilder på IR-film och kollage. Ursprungligen en utställning, finns de även reproducerade i en fin liten trycksak med förord av David Nessle (1989). Då, när Benson var där på 1980-talet och iscensatte sina bilder med ”Doktor Tölpert” och hans smått bisarra kumpaner, stod de ståtliga sanatorielokalerna tomma; det var ett interregnum mellan 1900-talets medicin och 2000-talets medelklassvariant av hedonism – kroppslig njutning men med måtta och ansvar: sanatoriet som grundats 1904 för behandling av tuberkulospatienter omvandlades, efter att ha stått tomt några år, till spa.

Där var vi en vecka i somras. Förutom spavistelsens alla trevligheter cyklade vi ofta in till Varberg. Vi förundrade oss över vissa trafiktekniska lösningar i centrum, åt glass i hamnen, kollade på en utställning med paret Billgrens bilder, åt middag på Societeten. Och så gick vi förstås på Varbergs fästning.

hjortbergstavlan

Förutom allt det vi sett vid tidigare besök fanns där en del nytt, bland annat en vandringsutställning om ismannen Ötzi, inlånad från Italien. Men framför allt visade det sig att Hjortbergstavlan för tillfället hänger där i samband med att Släps kyrka renoveras. Som student läste jag Sten Lindroths essä om bilden1 (känns det inte lite som om Lindroth fungerade bäst i essäformatet?), inte minst därför var det intressant att se målningen. För de som, i likhet med mig, vill se denna gestaltning av det svenska 1700-talets fascination för naturvetenskap men har lättare att ta sig till Varberg än till Släps kyrka i Vallda pastorat, finns denna möjlighet fram till och med november.

  1. Sten Lindroth, ”Vardagsro och söndagslust. Kring Hjortbergstavlan i Släps kyrka”, Lychnos. Lärdomshistoriska samfundets årsbok 1956 []
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.