”i huvudsak mörker”

Om trenderna förlängs kan vi skönja en framtida värld där den överväldigande majoriteten av människor samlats i städer; där en mycket fåtalig landsbygdsbefolkning bedriver ett intensivt och högproduktivt jordbruk på begränsade arealer; där ytterligare begränsade områden utanför städerna
nyttjas för rekreation; och där resten av världen återlämnats till naturen, som successivt återställer något som påminner om det ”ursprungliga” tillståndet. Den nattlige flygresenären kommer att se jättelika kluster av ljus, ibland förbundna med pärlband av ljuspunkter längs transportlederna, men därutöver i huvudsak mörker.

Marian Radetzky skriver, tycks det mig, om Norrland.

Det här inlägget postades i Städer. Bokmärk permalänken.

5 svar på ”i huvudsak mörker”

 1. Simon skriver:

  Lite lustigt — jag har egentligen aldrig tänkt mig Norrland som föregångslandet…

 2. Gustav skriver:

  Det finns en lite paradoxal logik i det att Norrland var Framtidslandet (som för övrigt är titeln på Sverker Sörlins bok om Norrland och industrialiseringen) i slutet av 1800-talet då man skulle kolonisera Norrland med mängder av människor, och nu blir ett framtidsland genom att avfolkas …

  Kolla här för ett litet inslag om det gamla framtidslandet.

 3. Bodil Z skriver:

  Lustigt att du också valde att citera det här avsnittet. Se här:http://www.bodilzalesky.com/blog/2005/08/18/tidningssprak/

 4. Gustav skriver:

  Bodil: vilket sammanträffande! Bloggosfärisk synkronicitet.

 5. Kalle skriver:

  Det är nog fel att säga att Norrland håller på att återlämnas till naturen. Visst utgörs det huvudsakligen av skog, men den mesta skogen är att betrakta som rena ”trädplantager”, alltså en form av jordbruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.