Antikvarisk lust

Just nu finns det en intressant sak till försäljning hos antikvariat Mats Rehnström (sökbart via antikvariat.net):

VASSENIUS, BIRGER. EN HÅFTAD SVIT AV VASSENIUS SKARAALMANACKOR FÖR ÅREN 1730-48. SKARA, H. A. Möller, (1729-47). 16:o. Flera av almanackorna är lätt nötta och många som vanligt hårt skurna. Almanackorna för 1733, -42 och -47 är delvis loss i häftningen. 1739 är klippt i övre yttre hörnet i almanacksdelen. 1743 är blekt och har några fula fläckar. 1745 är tagen ur band. 1746 har ett delvis lagat B-ark med förlust av några bokstäver. 1746 har en brun fläck i inre marginalen. 1748 har minimala textförluster på sista bladet. Som helhet gör sviten ett mycket trevligt intryck. Ytterligare katalogisering och skickupplysningar kan erhållas på begäran.
Ï Klemming & Eneströmæs. 36-42. I denna svit saknas endast de sällsynta två första årgångarna av Vassenius Skaraalmanackor, de för åren 1728-29. Här publiceras i uppsatsens form avslutningen av ”underrettelsen/ för them enfaldigom; hwarföre åhren, i anseende til wäderleken, äro så mykit olik och skiljachtig” vilken påbörjats i Vänersborgsalmanackorna samt de genom många årgångar löpande ”underrettelsen til retta tanckar om thenna synliga werldennes systemate” (1732-44) och ”welment underrettelse för them enfaldigom, om åkerbrukets förbätrande” (1745-48). Uppsatsen om ”thenna synliga werldennes systemate” är en av de mer omfattande svenska populärvetenskapliga beskrivningarna från 1700-talet av vårt solsystem. Fr.o.m. 1749 fick Vetenskapsakademien ensamrätt att ge ut almanackor i Sverige och valde då att ställa dem till Göteborgs horisont i Västsverige.
Info: SEK 8500 ‡ Mats Rehnström, Stockholm (SE) ‡ REH41272A ‡ e-mail:ærehnstroem@svaf.se

Det där vore kul att ha! UB:s bestånd verkar ha luckor så man kan motivera ett inköp med att det rör sig om arbetsmaterial. (Man kan ju åka till KB och göra xeroxkopior, men det är ju inte riktigt samma sak,)

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.