Lunds historiedag 2023


”Mördare, ogärningsmän och bråkiga studenter. Brott och straff genom Lunds historia” – T. och jag gick på en stadsvandring genom staden med dessa kanske något morbida teman, som var en del av årets historiedag anordnad av Katedralskolans historiska förening. Vi började med förmodade falskmyntare som fått sina händer avhuggna innan de avrättades någon gång på 1000-talet vid Stora Södergatans nedre del och slutade en timme senare med en mördad student och en avrättad mördare på den tiden universitetet fortfarande hade egen jurisdiktion: professorerna i konsistoriet dömde en student till döden på 1820-talet.1

Det var en timme fylld av lundensisk historia framförd av två gymnasister som går (i några dagar till) på Katedralskolans historieprogram. De kunde innehållet och de framförde dessutom detta på ett mycket bra vis; de parerade frågor, var genuint nyfikna både på historien och åhörarnas kommentarer. Som jag förstår det är detta en del av en betygsgivande kurs; läraren bara måste sätta högsta betyg!

Sedan gick T. och jag vidare genom myllret i Lundagård, själv kom jag hem med en packe böcker och några ölkorvar från ”KorvOlle”. Men det är en annan historia.

  1. Som medlem i Göteborgs universitets humanistiska fakultetsstyrelse är de ärenden vi behandlar av något mindre dignitet, vilket känns skönt. []
Det här inlägget postades i Historia och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.