Etiketter i Zotero

Med över 2 000 referenser i min Zoterodatabas och med litteratur hämtade från flera fält som jag arbetar inom, kikade jag runt lite på hur man kan gå tillväga för att styra upp användandet lite; skapa lite struktur.

Hittills har jag använt Zotero som en ”platt” blaffa med referenser. Varje gång jag behövt en viss referens så har jag använt sökfönstret för att söka fram på författarnamn, titel eller så.

Men vore det inte smidigt att få fram alla relevanta referenser som jag har i Zotero inom ett visst ämnesområde? Sagt och gjort: för ett av mina senaste skrivprojekt har jag lagt till en etikett på varje referens som jag arbetat med i just det forskningsfältet. I högerrutan finns knappen ”Etiketter”. Man trycker på den och skriver in en eller annan etikett, precis som etiketter fungerar här i WordPress.

Sedan är det bara att söka på etiketten, så får man fram alla mina referenser, i ett knippe. Smidigt till exempel när man lämnar tillbaka dussintalet böcker till UB, böcker som jag haft på skrivbordet under skrivprocessen. Om eller när jag vill återvända till just den här texten är det bara att klicka fram referenserna och återigen beställa fram böckerna. Smidigt när det är ett lite halvnytt fält, där jag ännu inte memorerat dussintalet författarnamn och titlar.

Jag har också lärt mig att via Redigera/Avancerad sökning skapa en stående sökning på just den etiketten (eller för den delen författare, titel eller något annat). I det här fallet valde jag ”etikett” ”innehåller” och så söktermen, och sedan valde jag Spara sökning, så dyker den här sökningen upp som en knapp i vänsterfältet.

Det här inlägget postades i att skriva och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.