Uppdrag i universum: en bok om Sam J. Lundwall

Jag läste Jonas Ellerström, Karin Lundwall och Johan Melbi red., Uppdrag i universum: en bok om Sam J. Lundwall (Stockholm: Tragus förlag, 2021).

Tyvärr finns inte Deltas arkiv kvar. Någonstans längs vägen tröttnade Sam J. Lundwall på slitet och släpet, de ekonomiska bekymren och bristen på uppskattning, och lade ner Delta, Fakta & Fantasi AB, Jules Verne-magasinet; de förlag, företag och tidskrifter som var olika facetter av individen Lundwall. Massor av makulatur blev det, enligt ryktena: osålda böcker gick till tippen och alltså även mycket av Lundwalls arkiv. ”Delta dog långsamt och är nu helt borta. Förlagets omfattande arkiv förstörde jag i samband med en flytt för några år sedan” citerar Jerry Määttä Lundwall.1

Återstår alltså för Määttä och andra att pussla ihop en bild av fenomenet Lundwall med andra källor än ett matigt förlagsarkiv. (Speciellt många intervjuer verkar Lundwall inte heller ge.) Den här antologin är ett läsvärt och tidigt försök att försöka fånga den specielle Lundwall och dennes betydelse för SF, fantasy, skräck; fler lär tillkomma av framtida litteraturhistoriker, kulturhistoriker, idéhistoriker, fans och andra.

Som alla antologier är den spretig. Jag har egentligen inte förstått den ganska vanliga spretighetskritiken mot antologier – en antologi skall tillåtas ha, tycker jag, en viss rikedom på perspektiv, på skilda tonlägen – och här finns alltså flera ingångar till Lundwalls gärning, flera facetter på den lundwallska diskokulan. Antologin öppnar starkt med Jörgen Jörälvs bidrag som, som flera andra bidrag, börjar i ett personligt anslag: kioskpocketar med rymdmonster och robotar, folkbibliotek på landsbygden, i det här fallet Marieberg utanför Örebro, med sf-avdelningar drar den unge Jörälv in i SF-sfären och därmed, närmast per definition, till de gula Deltaböckerna och Jules Verne-magasinet. Han börjar samla och föra bok, han bibliograferar Lundwalls utgivning (en icke-trivial uppgift). Här, i antologibidraget ”Science fiction, fantastik och futurism i JVM” får vi ett slags biografisk och kronologisk struktur till Lundwalls utgivning.

Personligt hållet är även Maria Vedins välskrivna bidrag, hon skriver här från både läsarens och författarens perspektiv. Hon banade sig väg ”genom en svårnavigerad skog av arbetarklassbakgrund, provinsiell härkomst och en familj där litteratur höjdes till skyarna, men där jag själv som vuxen, med mitt skrivande, inte passade in”, och Lundwall betydde mycket för hennes resa mot författarskapet.2

Jerry Määttäs bidrag liknar på ett sätt Jörälvs. Här har vi litteraturhistoria i ett slags litteratursociologisk slash publishing studies-version. Stabilt, pålitligt. Määttä är en empiriker, precis så som jag vill ha mina litteraturhistoriker (och idéhistoriker!).

Elisabeth Mansén gör i sitt läsvärda bidrag ett sådant där idéhistoriskt svep genom århundradena – från Campanella till Bellamy, Bacon och More till Claës Lundin och Axel Danielsson – och ger en introduktion av utopihistorikern Lundwall.

Så följer några bidrag som behandlar det som kanske kan kallas den intermediale Lundwall. Han var verksam som trubadur som gav ut skivor (Katarina Andersson), han studerade på Christer Strömholms fotoskola och gjorde i början av sitt yrkesliv några TV-produktioner och även filmer i sf-fandom (Anders Bellis).

Jonas Ellerström har också ett personligt anslag, han berättar om hur han köpte King Kong Blues på Törnqvists bokhandel i Landskrona 1977 och uppehåller sig vid den innan han går vidare i en diskussion om Lundwalls skönlitterära författarskap. John-Henri Holmberg skriver om fanzineutgivaren och -skribenten Lundwall. Karin Lundwall skriver om hur det var att växa upp i ett hem som dotter till en hyperaktiv förläggare, författare, kritiker i ett område av litteraturen som då, för länge sedan, nog ofta ansågs ligga utanför den fina litteraturens gränser. Hennes text tillhör de bästa – vilket inte vill säga lite, det här är en bra antologi – och mest läsvärda bidragen i den här vänboken. Avslutningsvis kommer ett återtryck av en Sam J. Lundwalltext om hur han som ung mötte fantastiken i form av Jules Vernes Begums femhundra miljoner och Bunyans Kristens resa, följt av några alldeles för fåtaliga sidor om bland annat sf-fandom i det sena femtiotalet

Läs även Tomas Cronholms recension.

En läsvärd bok om en märklig gärning. Köp den på SF-bokhandeln.

  1. Jerry Määttä, ”Om Delta, Fakta & Fantasi och förläggaren” i Jonas Ellerström, Karin Lundwall och Johan Melbi red., Uppdrag i universum: en bok om Sam J. Lundwall (Stockholm: Tragus förlag, 2021), 47-95, 68. []
  2. Maria Vedin, ”Med smak för det fantastiska”, i Jonas Ellerström, Karin Lundwall och Johan Melbi red., Uppdrag i universum: en bok om Sam J. Lundwall (Stockholm: Tragus förlag, 2021), 37-45, 37. []
Det här inlägget postades i SF och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.