Vetenskapen och coronaviruset, 11: donera CPU-cykler till virusforskningen

Folding@home har startat projekt för att utforska SARS-CoV-2, det virus som orsakar den globala pandemin COVID-19 (se bloggposter här och här).

Folding@home är ett projekt som kopplar samman oanvänd datorkraft hos mängder med datorer, alltså ett av flera projekt inom det som brukar kallas ”distributed computing”. Man laddar ner mjukvara till sin dator och sedan står den och tuggar i bakgrunden, varpå resultat av beräkningarna skickas in till de centrala servrarna. Det är den något mindre kända motsvarigheten till astrobiologins SETI@home (som förresten stänger ner nu i mars efter mer än tjugo år), och började sin verksamhet hösten 2000. Distributed computing kan ses som ett slags kusin till de citizen science-projekt som växt fram de senaste årtiondena, med Galaxy Zoo som det kanske mest kända exemplet.

Folding@home arbetar med proteinveckning vilket har att göra med proteiners tredimensionella former; viktigt för att förstå sjukdomar som Alzheimer, Huntingtons, cancer, virussjukdomar som influensa och HIV och nu alltså COVID-19. Läs mer här.

Med tillräckligt kraftig beräkningskapacitet går det att simulera proteinernas dynamiska veckningsprocesser in silico och det gör Folding@home alltså genom ett distributed computing-projekt. Man laddar ner mjukvara härifrån som sedan alltså drar sitt strå till projektet. Sammantaget blir det en mycket kraftig beräkningskapacitet. En del av denna kraftiga datorkapacitet kanaliseras nu alltså till att förstå proteinveckning som har med viruset bakom COVID-19 att göra.

Kanske kan detta bidra på något sätt till den medicinska utvecklingen. Kanske kan det även kännas meningsfullt för några deltagare, kanske kan viss typ av citizen science ha ett slags terapeutisk funktion?

Update 16 mars: responsen har varit stor, Folding@homes servrar är överbelastade med nya användare enligt den här tweeten.

Det här inlägget postades i vetenskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.