Jag begriper mig inte på Libris

Charlie Järpvall och jag satt och pratade om bibliografering och av någon anledning hamnade vi på Librisposten för hans doktorsavhandling. När man klickar på detaljer kommer det upp en lista över ämnesord och genrebeteckningar som är hyfsat rimlig. Däremot blir det konstigare när man klickar på MARC.

Resultatet ser ut såhär. Och jag kan inte låta bli att undra vad kod 950 står för. Under den finns vad som verkar vara nyckelord som beskriver publikationen: arbetarhistoria, ekonomisk historia, vetenskapshistoria, teknikhistoria och så vidare.

Men ju mer jag läser i listan desto märkligare blir det. ”Konspirationsteorier”, ”Kyrkohistoria”, ”Skandaler”, ”Begagnade föremål i heminredning”, ”Läppavläsning” (?!), ”Visselspråk” (??!!) står det i listan, alla försedda med kod 950.

Vad har dessa kategorier med denna doktorsavhandling att göra?

Charlie, som är utbildad bibliotekarie och har arbetat på universitetsbibliotek innan han blev historiker, var även han frågande inför det hela.

Det här inlägget postades i bibliotekskataloger och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Jag begriper mig inte på Libris

  1. Libris är (lite förenklat) uppdelat i en katalogdatabas som bibliotekarierna katalogiserar materialet i, och en databas som driver webbtjänsten Libris. De ämnesord som lagts in manuellt av bibliotekarier återfinns i 650-fälten. Ämnesorden är i detta fall (och i de flesta fall i Libris) satta utifrån ämnesordssystemet Svenska ämnesord.

    950-fälten genereras maskinellt vid export av data från katalogdatabasen till databasen som driver webbtjänsten. De i sammanhanget felaktiga begreppen är alltså maskinellt genererade utifrån mer övergripande huvudbegrepp.

    En kvalificerad spekulation kring varför så många konstiga ämnesord kommit med i denna avhandling är att det 2012 genomfördes en förenkling av Svenska ämnesord. Tidigare mer finfördelade ämnesord (till exempel ”kyrkohistoria” och ”visselspråk”) inordnades under mer övergripande ämnesord (till exempel ”historia” och ”kommunikation”). Historiken ligger kvar i Libris katalogdatabas.

    Ett annat exempel än ovan nämnda avhandling (se underindelningarna för ämnesorden ”mods” och ”historia”): http://libris.kb.se/bib/19962373?vw=full&tab3=marc

    En äldre doktorsavhandling med mer finkorniga ämnesord (som dock även dessa innehåller underindelningar som kommit med i 950-fälten): http://libris.kb.se/bib/10324880?vw=full&tab3=marc

    950-fälten är inte indexerade i sökmotorn och en sökning på charlie järpvall kyrkohistoria ger därför inga träffar. Man kan fråga sig varför de behöver finnas med i MARC-vyn i webblibris. Jag skulle säga att de är en teknisk slaggprodukt. Men kanske finns det en eller två personer i Sverige som har nytta av att se dem, vem vet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.