Mobilmaterialitet som flyttar från Lund

Via ett inlägg på Linus Walleijs FB-sida tipsas man om utförsäljningen av prylar tillhörande Ericsson här i Lund. På något vis blir nedläggningen av Ericssons verksamhet så tydlig när de nu lägger ut stora sjok av labbutrustning på internetauktion. Det är bara att klicka in här för att kika på 445 utrop (försäljning senast 17 december) tillhörande en eller flera avdelningar som sysslat med att utveckla modem för 4G-telefoner, centrala delar av inkråmet i våra smartphones som gör att vi kan kolla mejlen på bussen eller uppdatera vår Facebookstatus i kön på ICA.

Vad sägs om att köpa en ”Rohde & Schwarz ’SMP 02’ Microwave Signal Generator 10MHz-20GHz”? Eller kanske en Rubidium Frequency Standard?

Den här utförsäljningen av labbutrustning tydliggör brister – tror jag, rätta mig om jag har fel! – i museivärlden. Jag misstänker nämligen att den här utrustningen och de miljöer som den använts i (och de människor som använt den) knappast har drabbats av någon museipersonals omsorg. Jag tror att det finns ett stort vitt och detaljlöst område på kulturarvssektorns karta över den moderna industrihistorien, enkannerligen de delar som gäller de teknik- och vetenskapstunga industrier som under kort tid växte upp, blomstrade och försvann på några leråkrar i de norra utkanterna av Lund.

Jag hoppas att jag har fel.

Det här inlägget postades i Historia och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.