Paketeringsledan fortsätter

Ibland tröttnar jag på hur mycket av vår tid som handlar om paketering. Till den paketeringsleda som finns lokalt här i Lund kan nu läggas en den öresundsregionspaketeringsleda som infinner sig när man läser Thomas Frostbergs krönika om begreppet ”Greater Copenhagen”. Kredd skall han ha, Frostberg, för att han åtminstone injicerar lite realitet i diskussionen, ställer frågor till höga vederbörande om saker i den verkliga världen som påverkar samarbetet över Sundet:

När jag frågar en av de drivande krafterna på den danska sidan om hur värdegrunden ser ut blir han överrumplad och svarar sedan, i lätt förvånad ton: ”Greater Copenhagen är business, inte sociala spörsmål eller politik. Det handlar om att få fler stora företag att etablera sig.”

En region som vill locka till sig internationella talanger och företag kan år 2015 inte bortse från sådana saker som att gränsöverskridande kärlekspar tvingas söka sig till Skåne, eftersom de inte tillåts bosätta sig i Köpenhamn med nuvarande regler.

Sammanfattningsvis finns en intressant potential i Greater Copenhagen som marknadsföringsredskap, men för att det ska ge några resultat i praktiken behöver samarbetsformerna konkretiseras.

Framför allt skulle alla vinna på om lika mycket tid och kraft lades på hur samarbetet ska se ut som på frågan vad regionen ska kallas.

Det här inlägget postades i Köpenhamn och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.