Klas-Göran Karlsson om kultursidorna

Den allra viktigaste är måhända att akademiska forskare och lärare inte längre har några fora för att föra ut sina kunskaper, perspektiv och resultat i samhället, om de inte håller till godo med de akademiska tidskrifter som ges ut för de närmaste sörjande och snart dör sotdöden av brist på ekonomiska resurser.

I ett blogginlägg kritiserar Klas-Göran Karlsson kultursidornas förfall vad gäller debatt och recensioner av facklitteratur. Och i sak har han rätt. Sakprosan är trängd på kultursidorna, få universitetspersoner skriver där. Saken har påpekats – med liten effekt – av bland andra Fredrik Persson

Men jag undrar om jag inte ändå är lite mer optimist än Klas-Göran Karlsson. Om man kan tänka sig att söka sig bortom SvD, DN och Sydis, vill säga. Dels bloggosfären – som han i och för sig nämner som en möjlighet där det inte sällan förs en debatt där akademiker kan komma till tals i en offentlighet utan tvångströjor av typen ”max 2000 tecken”. Dels en flora av tidskrifter som tagit över mycket av den diskussion och bevakning av sakprosa som dagstidningarnas kultursidor annars kunde vara plattform för. Tidskriftsgenren har, upplever jag det som, snarast växt till sig under det senaste årtiondet.

Det här inlägget postades i Kultur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.