Klimatforskning och forskningsfinansiering

Keelingkurvan är en viktig empirisk del av klimatforskningen. Nu är den hotad. [Via Alice Bell.].

Ledningen för denna långa och viktiga mätserie pekar på flera faktorer: mätningar på global skala faller mellan olika forskningsfinansiella organ; långsiktighet fungerar inte alltid i de sammanhang där man skall söka finansiering:

long-term observations of the environment continue to be viewed as outside the scope of normal scientific research. After 20 or 30 years of proposals, the science agencies take the view that continued support ought to be someone else’s concern. While the measurements gain importance with time, their longevity actually makes them harder, not easier, to support.

Mer bakgrund finns här.

Det är inte första gången programmet hotas av förändringar i forskningsfinansieringssystemet. Nu försöker man få in pengar från allmänheten via en donationssida. Skall bli intressant att se hur det hela utvecklar sig.

Update 7 januari Alice Bell skriver i The Guardian om finansieringen av Keelingkurvan.

Det här inlägget postades i vetenskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Klimatforskning och forskningsfinansiering

  1. Pingback: Latinets amatörer | Amatörastronomins historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.