Tävlan eller samverkan

Den alltid intressanta Lundaprofessorn (lästips! en blogg väl värd att följa) gratulerar Marie Dacke till vinsten i Forskar Grand Prix men menar samtidigt att det är synd att forskningskommunikation sker i den här tävlingsformen:

Det är dåligt fantasi att inte hitta alternativa former för att föra ut forskning än att snuttifiera och tävla, alltså gängse mediespråk. Varför inte engagera publik i samarbete med forskare?

Tja, jag vet inte. Snuttifiering kan jag hålla med om att det är, men tävlingsmomentet är väl inte så farligt; lite som teatersport (med reservation för att jag inte varit på något ”science slam”). Däremot håller jag helt och hållet med den anonyme Lundaprofessorn om det här med att det är bättre att engagera allmänheten i samarbete med forskare.

Och då skulle man kunna lyfta fram ett annat lundabaserat exempel: Svensk dagfjärilsövervakning. Där interagerar biologer med allmänheten, som rapporterar in observationer av de fjärilar de ser när de rör sig i naturen. Några citronfjärilar under söndagspromenaden observeras, de loggas i databasen och forskarna kommer på sikt kunna använda detta för vetenskapliga studier, samtidigt som vi icke-biologer lär oss något om naturen och om hur det går till att bedriva forskning genom att själva delta i sådan forskning. Citizen science, helt enkelt.

Svensk dagfjärilsövervakning verkar inte höra hemma på scenen på Debaser där Forskar Grand Prix utspelar sig, men den är, i all sin stillsamhet, en nog så prisvärd form av interaktion mellan forskare och allmänhet.

Det här inlägget postades i vetenskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tävlan eller samverkan

  1. Cissi Askwall skriver:

    Roligt att tävlingen Forskar Grand Prix nämns! Den är ett av många sätt att uppmärksamma vikten av att forskare för en dialog om sin forskning med allmänheten. Det står förstås inte i motsättning till att allmänheten själv medverkar i forskning, som t.ex. i Svensk dagfjärilsövervakning, blommar.nu eller varför inte Riskbilden som är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag, precis som Forskar Grand Prix. Det vore väldigt roligt om forskare som är engagerade i citizen science medverkar i nästa års Forskar Grand Prix. 2013 blir det precis som i år först deltävlingar runt om i landet, bl.a. i Lund, som en del i ForskarFredag och sedan grand prix-final då alla vinnare av deltävlingarna möts i slutet av året.

  2. Pingback: Citizen science: vinterfåglar inpå knuten | Amatörastronomins historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.