Smörbrist

smörbrist1

Jag har försökt köpa vanligt smör i vår lokala ICA-affär i en vecka utan framgång. Först ut att försvinna var det vanliga Arlasmöret i halvkilosförpackningar, successivt har sedan någon annan kategori försvunnit; hyllorna är däremot proppfulla av en stor uppsättning margarinprodukter.

Det är inte någon lokal avvikelse på ICA Malmborgs som ligger bakom de tomma hyllorna. Det råder alltså smörbrist i landet vilket uppmärksammats av såväl media som på survivalist-och-allt-kommer-gå-åt-skogen-bloggen Cornucopia. Förklaringarna söks i ändrade konsumentpreferenser i spåren av LCHF-dietens framgång och den mer allmänna backlashen mot diverse lightprodukter.

Fan vet. Men en sak är säker. Den här typen av produktionsstörningar var något som man en gång i tiden tog på stort allvar i statsförvaltningen. Livsmedel var en gång i tiden en strategisk råvara likaväl som oljan som vi fyllde vår urbergsarkipelag av bergrum med. Läs till exempel mitt bidrag (pdf) till Lundin, Stenlås och Gribbe eds, Science for welfare and warfare: Technology and state initiative in cold war Sweden.

Jag undrar om det är så idag? Sitter det några analytiker någonstans och följer upp smörbristen och vad den säger om logistik och samhällssäkerhet i Sverige 2011 eller är allt bara utlämnat åt slumpen?

Update: SvD om smörbristen.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

17 svar på Smörbrist

 1. Simon Winter skriver:

  Hm… Jag såg inlägget på Cornucopia och tänkte att han överdrev… Jag trodde till och med att Arla hade EU-stöd för nåt skumt ”ät mer smör”-projekt, i alla fall för något år sen.

  I princip tycker jag att det är ett extremt sårbart samhälle om man får utbredd brist på ett baslivsmedel (utan att det diskuteras offentligt ordentligt).

  Vad gäller just smör är det längesen jag började göra det själv, för jag hoppas att inte även grädden är slut… Jag publicerade receptet här: http://simonsbrod.se/gott.html

 2. Cornucopia? skriver:

  Som survivalist-och-allt-kommer-gå-åt-skogen-bloggare så blir jag upprörd av att läsa att även vanligt Arla-smör nu är slut. Skall handla på torsdag, och det skall handlas smör. Inte några bensin-extraherade-växtfetter-som-omestrats-i-fabrik-2000-gånger.

  Måste finnas en svart marknad att vända sig till! Annars får vi väl börja köpa vispgrädde och vispa till smör…

 3. Gustav skriver:

  Simon: håller med om att det är ett väldigt sårbart samhälle om man får utbredd brist på ett baslivsmedel om produktionen minskar med 15 procent och konsumenternas preferenser förändras lite grand (oklart hur mycket, jag har inte sett några siffror på gräddkonsumtionen pre- respektive post-LCHF).

  Receptet ser riktigt smarrigt ut! Borde jag testa! Vore ett kul experiment, inte minst pedagogiskt i förhållande till barnen i familjen.

  Cornu: apropå svart marknad – man undrar varför det finns så få smörsorter på marknaden? Jfr mjölk, tex. Det är ju inte förbjudet att sälja annat än Arlas smör; det här franska smöret, tex, lär säljas på NK och enstaka ICA-affärer.

  Kanske kan vi se fram emot ett slags mjölkteknisk indiemarknad med tusen Rough Trade och MNW som ställs mot Arla/EMI, ett smörens samizdat, ett mejeriMackmyra? Eller är det livsmedelsindustriella komplexet – en produkt av tiden efter 1945 som vi fortfarande lever med i stor utsträckning – så grundmurat att något sådant inte kan komma till stånd?

 4. Johan skriver:

  Här i Norge är matproduktionens strategiska betydelse ett förvånansvärt återkommande argument mot att avreglera den protektionistiska jordbrukspolitiken – den politik som gör att norskt jordbruk har sällsynt dålig produktivitet, och därmed torde va svårt att försörja landet i kris, och att norska konsumenter till vardags har ett utbud i matbutiken som påminner om krigstida ransonering.

 5. Gustav skriver:

  Johan: intressant! Finns det någon som skrivit om kopplingar mellan Norges råvarutunga ekonomi och den politiska mentaliteten? Eller är det för spekulativt? Lite som Montesquieu, men där ekonomin ersätter klimatet som påverkande faktor … Råoljebaserad ekonomi ger ett slags politik, tillverknings- och exportindustri ett annat …

  Man kan även undra om den nuvarande smörbristen i svenska affärer beror på för mycket eller för lite marknadsekonomi. Den monopolliknande aktören Arla har uppenbarligen nyligen sänkt priset vilket fick en kommentator till en artikel på ATL, Lantbrukets affärstidning, att ifrågasätta att marknaden fungerade.

 6. Caroline skriver:

  Vet du hur smörsituationen ser ut i Danmark? Bör man åka dit och hamstra fulsmör när man ändå införskaffar fulvin och -öl?

 7. Gustav skriver:

  Caroline: kanske det 🙂

 8. Gustav skriver:

  Caroline: Jag scoreade smör!

  Behövde dock inte åka till Danmark, det räckte att cykla till Mårtenstorget. Coops hyllor var relativt välfyllda; undrar om det var en tillfällighet eller om deras logistikkedjor varit robustare under veckan som gått; ICA Malmborgs har alltså saknat smör vid de tillfällen (omkring varannan dag) som jag försökt i över en vecka.

 9. Caroline skriver:

  Grattis! Jag stekte min sista klick smör till middag och undrade om jag för alltid skulle minnas detta ögonblick, skulle jag komma att ångra att jag inte gjort ngt mer spektakulärt med smöret än stekt purjolök och lövbiff?

 10. Gustav skriver:

  Purjolök och lövbiff låter supersmarrigt! Helt klart en combo som förgyller en hösttorsdagskväll, om det så skulle vara det sista smöret i världen!

 11. Monica Wiegert skriver:

  Har det nya superkapitalistiska Sverige för de Rika infört planhushållning? Det finns ju grädde att köpa, alltså bör det finnas smör! (Man kärnar smör av grädde.)
  Nyss fanns både svenskt och finskt smör, detta är något skumt. Matvarubutikerna har ju bildat kartell och sämst av de fåär Hemköp! MERA SMÖR! Hur kan folk ha varit så dumma att de ätit konstiga lättmargariner!

 12. Johan skriver:

  Simen Sætres bok ”Petromania” är ett fantastiskt läsvärt reportage om vad väldigt mycket olja gör med ett litet land som Norge. För naturligtvis hänger det samman med oljan att norskt jordbruk har svårt att stå sig i internationell konkurrens, samtidigt som det politiska system som överrepresenterar landsbygden och försvårar en avreglering har äldre anor än oljeäventyret.

  Och jag antar det är sant som du antyder att svensk livsmedelsproduktion inte så mycket är avreglerad som uppskalad till EU-nivå, men konsumenten kan då i a f välja mellan flera nationella semi-monopol – Arla, Valio, Yoplait etc, – och inte som här mellan Tine och Tine. Mina ögon tåras när jag ser en svensk kyldisk…

 13. Johan skriver:

  Och som ett tillägg: Vad många glömt i dag är att en utlösande faktor bakom Unionsupplösningen var just handelspolitiken: I Sverige vann som bekant protektionisterna tullstriden, och det mer exportberoende Norge ville föra sin egen talan i frihandelsförhandlingar, vilket krävde en egen utrikesförvaltning.

 14. Gustav skriver:

  Johan: stort tack för tipset om Petromania! Borde man ju faktiskt ta och läsa, låter riktigt intressant!

  Och apropå det här med svenska kyldiskar så ställde jag en fråga till en mejeriansvarig i en ICA-butik. Jag undrade om man inte kunde ha lite franskt, tyskt eller danskt smör också, som komplement till det svenska. Dels för att det kan göra butiken mindre sårbar för den här typen av leveransstörningar, men framför allt för att det kan ju kanske smaka annorlunda och efterfrågas av kunderna. Det här, till exempel, låter ju gott. Svaret jag fick: ”Vi kan tyvärr inte ta in smör från andra länder. Vi måste använda de leverantörer vi redan har.”

  Så avreglerad var den ICA-butiken …

 15. Johan skriver:

  Men vad beror det måstet på? Inte regleringar, utan att Arla annars inte levererar sitt bassortiment? Så agerar Tine i Norge för att kväsa uppstickare.

 16. Gustav skriver:

  Ja, det skulle man ju bra gärna vilja veta.

 17. Simon Winter skriver:

  Noterar att det verkar vara Norges tid nu att ha slut på smöret… http://www.t-a.no/meninger/article190007.ece

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.