Akademikers klädsel

En av de mer spännande sessionerna på Historikermötet i Lund 2008 var ”Modet och staden: Kläders symboliska och ekonomiska betydelse i det urbana”. I konferensbaren på Grand hamnade jag sen bredvid Kekke Stadin, en av panelisterna; det blev ett spännande samtal om akademikers klädsel.

Nu har Bengt Olle Bengtsson sett till att offentliggöra en intressant liten källa för de som intresserar sig för akademikers klädsel. Han har raggat upp en amatörinspelad film, fotad på 8-millimeters film, från den stora genetikkonferensen i Stockholm 1948. Konferensen är förstås viktig i genetikens historia, men här tycker jag även att de som inte delar Bengt Olle och andra genetikhistorikers intresse för Morgan, Dobzhansky, Sturtevant, Drosophila melanogaster med flera aktörer i denna historia utan är mer intresserade i hur den offentliga iscensättningen och förkroppsligandet av det vetenskapliga förändrats över tid, kan ha ett visst utbyte av att se filmen.

Det här inlägget postades i vetenskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Akademikers klädsel

  1. Jenny Maria skriver:

    Så intressant att se! Jag har ofta tänkt på det att våra kläder men också våra kroppar och våra ansikten följer ett mode.

  2. Anne skriver:

    Hej! Undrar hur det går? Med de och de…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.