Teknisk fysik och teknologiska framtidsvisioner

Studenterna på Teknisk fysik anordnar en serie föreläsningskvällar. Igår var temat fusionskraft och framtidsvisioner. Jan Scheffel, professor i fusionsplasmafysik på KTH pratade om fusionsforskningen idag, dess tekniska, politiska och finansiella utmaningar, och jag pratade om tekniska framtidsvisioner under 1900-talet och vilken betydelse förväntningar kring ny och framtida naturvetenskap och teknik kan ha för forskningspolitik.

Tilltugg, mingel och en frågesport gjorde det till en riktigt trevlig kväll. Frågesporten ställde ett tremannalag – Carina Fasth från fasta tillståndets fysik, Jan och jag – mot femtio smarta studenter … ja ni kan gissa vem som vann.

En sak som slog mig var de initierade och intresserade frågorna efter min föreläsning; många studenter var verkligen nyfikna och ville diskutera hur vi hanterar teknik och naturvetenskap i samhället. Det är inte första gången jag har så goda studentkontakter med naturvetare och teknologer, och jag inbillar mig att vetenskapshistoria och liknande humaniora kan passa in ganska bra i deras utbildningar (Jan Scheffel berättade förresten för mig efteråt att han brukar ha gästföreläsare som Thomas Kaiserfeld och texter av Boel Berner på någon av sina kurser).

Mer kan emellertid göras. Man kan till exempel ställa sig frågan om universitetets system med internfakturering mellan institutioner underlättar eller försvårar den här typen av utbyte mellan forskar- och lärarstaberna vid olika institutioner, ett utbyte som borde tillhöra konkurrensfördelarna för ett fullsortimentsuniversitet som Lund.

Det här inlägget postades i Undervisning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.