Brittisk datorhistoria

Thomas Lean vid CHSTM gav ett intressant paper om datorhistoria på den brittiska vetenskapshistoriska konferensen i Leicester i somras, och i mellanrummen mellan programpunkterna fick jag tillfälle att prata ganska mycket med Lean om hans forskning, som handlar om 1980-talets boom i datoranvändning i England. Visioner om en datorbemängd framtid och ett önskemål om att Storbritannien inte skulle hamna efter i utvecklingen (”declinism” är en ofta återkommande metafor i brittisk efterkrigshistoria, eller hur?) var bakgrunder till diverse utbildnings- och teknikpolitiska ansatser, bland annat det statliga BBC Micro-projektet.

Lean hade delvis ett användarperspektiv på teknik; datorteknikens utveckling avgörs av ett förhållandevis komplicerat samspel mellan olika grupper.1 Bland annat har han tittat på användarkulturerna kring Sinclair-modellerna ZX81 och ZX Spectrum, och de småföretag som utvecklade och marknadsförde tillbehör och program till datorerna. Han hittar helt enkelt en större mängd användningar av denna teknik än enbart datorspel och utbildning, som man annars hade kunnat förledas att tro om man ser på hur dessa datorer marknadsfördes.

Jag påmindes om Leans forskning när jag häromdan såg en annons för BBC i husorganet TLS; striden mellan Clive Sinclair och Acorn (tillverkarna av BBC Micro) har blivit TV-serien Micro men. Hade varit kul att se den, i ljuset av Leans forskning. Serien finns på BBCs nätplattform iPlayer. Tyvärr är det omöjligt att titta på iPlayer utanför de brittiska öarna av upphovsrättsliga skäl. Jävla juridik.

(Update: Nina skrev intressant om historiebruk i datorvärlden häromdan.)

Thomas Lean framför en kärnvapenmissil, Leicester, juli 2009.

Thomas Lean framför en kärnvapenmissil, Leicester, juli 2009.

  1. Likt en del annan forskning inom teknikstudier, som Nelly Oudshoorn och Trevor J Pinch, How Users Matter: The Co-Construction of Users and Technologies (Cambridge, Mass.: MIT Press, (2003) []
Det här inlägget postades i teknikhistoria. Bokmärk permalänken.

2 svar på Brittisk datorhistoria

  1. Nina Wormbs skriver:

    Nej, iPlayern fungerar inte hos oss. Det är ingen inre marknad precis. Undrar vad som skulle hända om man bad att få betala brittisk TV-avgift. Nej, vad dum jag är, så funkar det ju inte…
    Det slår mig att jag faktiskt inte vet hur begränsad SVT Play är, men jag skulle gissa att det inte är totalblockerat utan beror på vilka avtal de har. Det ska jag ta reda på.
    Intressant, dock, att du tar upp Micro Men, för jag läste en annan hyllning av den för en tid sedan: http://kdtennent.blogspot.com/2009/10/recent-business-history-on-bbc.html. Det är inte utan att man blir lite nyfiken.

  2. Någonstans i skrivbordet ligger min ZX81. Vilken förvåning när man lyckades lägga in ett kort program ( Skidåkare i slalombacke?) på ett kassetband.
    Tyvärr har jag inte blivit duktigare med åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.