Jon Agar om forskningens tillstånd

Jon Agar har en introduktionsbok på gång som verkar spännande, Science in the Twentieth Century – and Beyond ska den heta. Ett av de avslutande kapitlen är en översikt över naturvetenskap idag. Skrivandet av denna avslutande del bloggar han på STS Observatory. Hittills har han hunnit med forskarbloggar i relation till vetenskapsjournalistik, klimat, läkemedelsbolag som stör peer review, lågbudgetgenomics, USA:s plats i den internationella forskningsstatistiken, indisk forskningspolitik, Kina med flera ämnen.

För oss läsare är det ett sätt att blicka över axeln på Agar när han skriver. För Agar – antar jag – är det ett sätt att få lite draghjälp i skrivandet: ”This and the blog posts that follow are the first draft of the survey. Let me know if I miss anything stupid”, som han skriver.

Boken verkar som sagt spännande. Dels för att det jag läst av honom tidigare är bra (Agars bok om Jodrell Bank-observatoriet och hans uppsats om 1960-talet är två läsvärda exempel). Dels för att den här typen av översiktsverk är användbara.

Det finns flera moderna översiktsverk på marknaden – Pickstone Ways of Knowing, Bowler & Morus, Making Modern Science, Patricia Fara, Science: a four thousand year history – men det behövs definitivt fler. Några till av den sorten, och man kunde plocka ihop en riktigt givande läskurs för doktorander på tematiken Big pictures.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Jon Agar om forskningens tillstånd

  1. jon agar skriver:

    thanks for these comments, Gustav!

  2. Pingback: Det perfekta tomrummet › Planetära kriser

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.