Framtiden för bemannade rymdfärder

Ett stort inslag (eller en stor utgiftspost) i den amerikanska teknikpolitiken är under utredning: bemannade rymdfärder. Utredningen, ”the Augustine committee”, ska presentera sina förslag för president Obama i slutet av augusti, men en preliminär rapport kan komma redan nu på fredag.

Man får onekligen känslan av att den amerikanska rymdsektorn står och väger lite grand; inte bara på grund av utredningen utan även därför att rymdskytteln, det enda sättet amerikanerna har för att få upp folk i omloppsbana om de inte ska köpa uppskjutningar av ryssarna eller andra, enligt planerna skall pensioneras nästa år; det verkar inte finnas något amerikanskt alternativ färdigt till 2010. Till detta kommer det faktum att landet har en ny president, om vars rymdpolitik det väl inte finns riktig klarhet i ännu. Kommer han välja att se på bemannade expeditioner till månen och Mars som teknonationalistisk Bushretorik utan tillräcklig vetenskapliga argument och därför skippa det, samtidigt uppvisande budgetansvar? Eller kommer han försöka sig på en inspirerande och nationssamlande storsatsning på bemannade rymdfärder, finansierade ur det federala stimulanspaketets 750 miljarder dollars; en politik som kan kryddas med spin off-argumentation för de som vill höra sånt och dessutom, via pork barrel-politics, användas som ett sätt att styra delstaterna (eller om det är delstaterna som styr presidenten i ett sånt fall …).

Det senaste nu tycks vara att framtiden för amerikanska bemannade rymdfärder (som finansieras över skattsedeln – en del pratar istället om en privat rymdsektor) ser blek ut: ”It will be difficult with the current budget to do anything that’s terribly inspiring in the human spaceflight area” som utredarens ordförande, Norm Augustine, säger.

Frågan intresserar mig sådär lite lagom och ett sätt jag håller mig uppdaterad är via Space politics, där både inlägg och kommentarer ger intressanta bakgrunder till frågor kring vad som skall hända efter rymdskytteln, spelet mellan delstater i den amerikanska rymdpolitiken och så vidare. Rekommenderas.

Det här inlägget postades i Rymdteknologi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.