Billig rymdteknik

Miniatyrisering och massproduktion verkar ha nått rymdtekniken. Som den här grejen: TubeSat Personal Satellite Kit [via Bruce Sterling]: för 80 000 kronor får man en satellit (inklusive uppskjutning) i låg jordbana med strömförsörjning, radiosändare och annat. Vikt: 0.75 kg varav 0.2 är last.

Helt klart ett läge för en gymnasieskola eller universitetsinstitution att köpa en TubeSat och låta gymnasisterna eller studenterna konstruera och skicka upp ett experiment. Och mer fascinerande än att se Fuglesang skruva i muttrar på TV.

Det här inlägget postades i Rymdteknologi. Bokmärk permalänken.

2 svar på Billig rymdteknik

  1. Fredrik skriver:

    Jepp, sätt bara in stålarna på vårt paypal-konto så skickar vi upp dina prylar från vår hemliga rymdbas i konungariket Tonga!

    (Deras webbsajt gav klar ”hoppas dom är bättre på att bygga raketer än bygga sajter”-känsla, så jag googlade lite. Skönt gäng. Lätt sponsrade av snubben som kom på att man kunde sälja ”.to” domäner. Inga pengar, men ojojoj vad dom skulle kunna göra grejer om dom hade några…)

  2. Fredrik skriver:

    Förresten, dom som gör sånt här på riktigt heter CubeSat:

    http://cubesat.calpoly.edu/

    och för att åka med bör man ha en budget på 250-500,000 plus vad det kostar att bygga själva satelliten (max ett kg, en liter i volym). Som ett exempel var totalbudgeten för SwissCube som åkte upp häromdagen cirka 3.5 miljoner:

    http://www.swissinfo.ch/eng/front.html?siteSect=109&ty=st&sid=11253287&front=br

    En smula dyrare, visst, men å andra sidan behöver du inte vänta på att företaget ska skramla ihop nog med pengar för att faktiskt bygga en raket och få den att fungera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.