BSHS konferens i Leicester

Jag åker på British Society for the History of Science årliga konferens i Leicester 2-5 juli (hade lite tur med datumen där, eftersom jag har biljett till Depeche Mode i Köpenhamn 30 juni).

Det har inte kommit något program än, men det kommer säkert bli en intressant konferens. Ser även fram emot att besöka Leicester, har aldrig varit där.

Här är abstract för mitt paper:


The Lund Observatory Milky Way panorama and all-sky images in the history of modern astronomy

All-sky pictures have often entailed manipulated image technologies rather than mechanical objectivity, and have been used both in astronomical science and in popular astronomy. In this paper, several 20th century astronomical practices of representing the whole sky are discussed, particularly the Lund observatory panorama of the Milky Way (1955). Produced by an artist working for two years under the direction of professor Knut Lundmark, it was a mixture of astronomical photography, photometric measurements and artistic creativity; Lundmark simultaneously aimed for scientific correctness and aesthetic value. Produced just at the dawn of the space age with a growing interest in astronomy in publishing and the media, the image became widely used in popular astronomy, academic textbooks, television programmes, museum exhibits &c. Based on archival material at the Lund observatory, it is possible to follow the media history of this picture through several decades and discuss the role of images in post-war astronomical culture.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 svar på BSHS konferens i Leicester

 1. Karl Johan skriver:

  DM? Röyksopps nya är fett bättre.

 2. Och denna har man privilegiet att beskåda varje dag, eftersom den hänger på väggen här precis runt hörnet. En fantastisk bild, med tanke på så mycket arbete som ligger bakom…

 3. Nina Wormbs skriver:

  Roligt! Ännu ett belysande exempel på det förunderliga saker som är av betydelse i vetenskapsproduktionen. ”Lundmark simultaneously aimed for scientific correctness and aesthetic value.” Här talar du om estetiskt värde. Någon annan skulle säga skönhet. Och man tänker genast på ”det vackra” i vissa matematiska lösningar, eller symmetriönskan i standardmodellen. Jag ser fram emot att läsa ditt paper.

 4. Ludvig skriver:

  Grattis! Enjoy the silence!

 5. Tøjbutikker skriver:

  Snyd! Bare det var mig som skulle høre Depeche Mode.. God tur!

 6. Gustav skriver:

  Nina: tack!

  Ja, förunderliga saker kan kugga in i vetenskapens processer, vackra lösningar i matematik eller för den delen experimentell fysik (eller att vi humanister bryr oss om språk och formuleringar så mycket). Och visst kan man älska satelliter?

 7. Caroline skriver:

  Ditt abstract låter som poesi! (Antagligen kan just jag inte komma med en mer förutsägbar kommentar, but so what – jag påstod igår att poesin är död, möjligtvis ironisk, glad att jag åter bevisats ha fel.)

 8. Pingback: Det perfekta tomrummet › Vetenskapshistorisk konferens

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.