Malmö Stadsbibliotek saves my ass

Malmö Stadsbibliotek räddar mig, för andra gången. Första gången var när jag satt och skrev färdigt min artikel om Anders Spole till Svenskt biografiskt lexikon; deadline flåsade mig i nacken, UB:s exemplar av en text från 1940-talet jag behövde direkt var utlånat. Det fanns emellertid ett exemplar i Malmö stadsbiblioteks Skånesamling som jag snabbt och smidigt kunde komma åt.

Idag hände det igen. En artikel i The New Yorker behövs pronto; Libris indikerar att det bara är Malmö stadsbibliotek som äger den aktuella årgången i den södra delen av den svenska biblioteksarkipelagen (och artikeln finns inte tillgänglig på nätet), vilket får mig att åka till Malmö efter helgen.

Som forskare i Lund är jag bortskämd med stadens goda biblioteksresurser: UB, alla biblioteken på universitetets olika institutioner och fakulteter, Stadsbiblioteket. Trots det har jag alltså emellanåt användning för Malmö stadsbibliotek.

Följaktligen blir jag lite orolig när jag läser följande:

Vad vill du ta bort av det som finns på biblioteket idag?

– Gammal facklitteratur. Vi är inget museum. Otroligt mycket kan hittas på nätet, säger hon

Det är Elsebeth Tank, Malmö stadsbiblioteks nya chef som intervjuas i Sydsvenskan, och här har vi en förnyare i farten: restaurang bör öppnas i biblioteket, ”iscensatta omfattande temautställningar med många inblandade medier” och annat som jag personligen tycker låter riktigt spännande.

Men det där med att bibliotekschefen vill ta bort gammal facklitteratur får mig att se rött. Förfogar man över en budget på 100 miljoner kronor om året och stora lokaler bör det finnas möjlighet att systematiskt samla och tillhandahålla även den av bibliotekschefen så föraktade genren ”gammal facklitteratur”.

För Malmö stadsbiblioteks samling av äldre litteratur spelar en viktig roll (inte bara som tillfällig räddningsplanka åt lundensiska akademiker som mig). Var ska de som är intresserade av historia hitta sina källor i Malmö? En stad behöver minnesfunktioner. Malmö Högskolas forskare, lärare och studenter; Malmös skolelever som skriver uppsatser; stadens övriga historieintresserade (vi lever i en tid då intresset för historia är stort): alla behöver de kunna lägga vantarna på gamla böcker. Då vill Malmö stadsbibliotek göra sig av med gammal facklitteratur.

Ska Malmöborna behöva åka till UB i Lund för att ta del av ”gammal facklitteratur”?

Update 12 augusti 2009: så har då utrensningen kommit igång vilket bland annat lett till kritik från såväl Sydsvenskans kultursida som satirikerna på Tankesmedjan Limbo.

Update 19 augusti 2009 Ett antal författare kritiserar den nya bibliotekspolicyn.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 svar på Malmö Stadsbibliotek saves my ass

  1. Malin skriver:

    Det är ju just den ”gamla facklitteraturen” som är helt jäkla omöjlig att få tag på, om den inte finns i papperskopia på biblioteken. Internet är ingen ersättning.

    (Med det sagt, råkar du ut för att något bara finns i Stockholm kan du maila mig. Jag jobbar ju nära både KTH-biblioteket, SU-biblioteket och Stockholms Stadsbibliotek. Lyxigt, va?)

  2. Gunnar skriver:

    Jag bara undrar: ”herr Spole”, ”fru Tank” – är du inne på nåt slags maskinschema just denna sommar…?

  3. Gustav skriver:

    Det är ju 30 år sen The Man Machine släpptes. Det här är min subtila hyllning till Ralf, Florian, Karl och Wolfgang …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.