FRA och ekonomin

Enligt SvD Näringsliv är norska företag skeptiska till FRA-lagen:

–Tänk om Kongsberg vill köpa upp Bofors, eller om det norska försvarsdepartementet mejlar till USA angående köp av Joint Strike Fighter jaktflygplan – vilket är en konkurrent till svenska Gripen. Vi är väldigt oroliga för att affärshemligheter skulle kunna läcka ut, säger Per Morten Hoff, generalsekreterare för IKT Norge.

Han exemplifierar vidare med e-post från Statoil Hydros olje­affärer i Iran eller norska riksdagsledamöters e-post till Bryssel som känslig information som Sverige gärna skulle vilja läsa.

Vad var det jag sa?

FRA-lagen handlar inte enbart om principer, om personlig integritet och demokrati. Den kan även få effekter för den så internationaliserade svenska industrin.

Update: åtta chefer för svenska företag i bredbandsbranschen på SvD Brännpunkt:

Svenska företag verkar i en allt mer globaliserad värld och säljer en allt större andel av sina tjänster på den internationella marknaden. För att inte försämra den svenska konkurrenskraften är det därför viktigt att undvika svensk särlagstiftning. Tvärtom bör Sverige verka för en harmoniserad regulatorisk miljö inom den europeiska unionen.

FRA-lagen är dock ett talande exempel på hur svensk särlagstiftning medför direkt negativa effekter på svenskt näringsliv. Reaktionerna har heller inte låtit vänta på sig – här hemma i Sverige men också från omvärlden.

Det här inlägget postades i IT. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.