Livsmedelspolitik für Alle

Nånstans är det väl dömt att misslyckas, det här med deliberativ demokrati (för att prata statsvetarspråk) inom livsmedelsområdet: industriella särintressen och en till industrin välvillig stat (och EU, förstås) är en urstark kombination sedan länge.

Men om man vill vara lite social media-optimist like-its-2004-again kanske man kan peka på framväxten av projekt av typen farmsubsidy.org som gör det möjligt att söka på olika geografiska nivåer för att se vart EU:s jordbruksstöd går till. (Bakgrund på The Guardian vintern 2007.)

Inte vet jag om den här typen av verktyg kommer leda till något slags grävande journalistik inom till exempel sockerindustrin (som en del tycker så synd om) där Danisco sugar i Sverige 2005 mottog ett stöd på en kvarts miljard kronor. Man kan i varje fall konstatera att detta i några fall redan har skett, som när ett samarbete mellan TV-stationen Bayerischer Rundfunk, Greenpeace och farmsubsidy.org ledde till ett knäck [jag tror detta är korrekt journalistslang, men rätta mig gärna] om några verksamheter som fick stöd från de europeiska skattebetalarna.

Gänget bakom farmsubsidy.org gör även bloggen CAP Health Check som framför allt skriver om den översyn av Common Agricultural Policy som är på gång.

Nu ska jag sluta skriva om livsmedelspolitik och cykla hem och göra jordärtskockssoppa, det brukar bli jättegott.

Det här inlägget postades i Mat och politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *