Open access och NIH

Det finns en ”bill” i amerikanska senaten som kommer leda till att forskare med finansiering från NIH publicerar sina resultat i open access-tidskrifter. I går kväll gick den igenom med klara röstsiffror men det finns fortfarande presidentveto och annat att taktisera kring.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

3 svar på Open access och NIH

  1. Sara Kjellberg skriver:

    Jag tror inte att det bara blir fråga om OA (Open Access)-tidskrifter i fallet NIH utan snarare att de självarkiverar en kopia av artikeln på något vis. Så som jag förstått det kommer de dessutom i första steget att ha en timelag på 12 månader. Men det är trots allt en intressant utveckling om ”NIH goes OA” så kommer det att säga mycket om OAs framtid!

  2. Gustav skriver:

    En moving wall på 12 månader är en lång tid, hinner hända mycket forskning på ett år, inte minst i många av de biovetenskaper NIH finansierar. Men visst skulle det ha ett symbolvärde om NIH-anslag automatiskt medförde OA.

  3. Thomas skriver:

    Filosofen Peter Suber, som tidigare har engageret sig i en rad filosofiska on-line-projekt, har skrivit en mycket bra översikt över ’open access’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.